1. yle.fi
  2. Uutiset

Kymenlaakson vanhin rakennus saa arvoisensa ulkoasun

Kymenlaakson vanhimman rakennuksen Haminan Marian kirkon remontti on loppusuoralla. Tammikuussa alkaneiden restauroinnin ja korjausten myötä kirkon ulkonäkö on muuttunut tyystin, mutta entinen ilme on silti säilynyt.

kulttuuri
Marian kirkko urut
Marian kirkon uudet urut.Juha Korhonen / Yle

Marian kirkon edelliset urut tulivat tiensä päähän muutama vuosi sitten. Kun päätös uusien urkujen hankinnasta tehtiin, päätettiin samalla korjata koko kirkko. Edellinen remontti kirkossa oli tehty vuonna 1963.

- Kirkon merkitys on sama kuin olohuoneen merkitys on kodeissa. Se halutaan pitää kauniina, hyvässä kunnossa ja siistinä. Edellisen, 50 vuotta sitten tehdyn remontin yhteydessä kaikki kaunis oli viety kirkosta piiloon. Nyt olemme saaneet palautettua kauneutta kirkkoon, sanoo Marian kirkon kirkkoherra Jari Pennanen.

Noin 400 000 - 500 000 euroa maksanut remontti on toteutettu kirkon henkilöstön ja jopa neljänkymmenen talkoolaisen voimin. Remontin aikana kirkkosali on uudistettu ja värimaailma muutettu pehmeämmäksi.

- Vanhoista valoista tuli aika paljon valituksia, ihmiset eivät esimerkiksi olleet nähneet lukea virsiä. Näkyvin uudistus liittyy kuitenkin alttarialueeseen. Alttaritaulu on vaihdettu, ja koko alttari on vedetty seinän vierustalta pois näkyviin, Pennanen sanoo.

Keskiajan aiheet siirtyivät seiniltä tekstiileihin

Kirkon 1960-luvulta peräisin olevat alttarivaatteet olivat niin huonokuntoisia, että myös ne päädyttiin vaihtamaan kokonaan. Uudet tekstiilit on suunnitellut taiteilija Helena Vaari. Niiden toteuttamisessa päädyttiin erikoiseen ratkaisuun – Kun kirkon seinien keskiajalle tyypilliset kuvat olivat tuhoutuneet, päättivät Vaari ja arkkitehti Ulla Rahola siirtää aiheet kirkkotekstiileihin.

- Nyt meillä on upeat kirkkotekstiilit, niissä on aplikoitu ihan selkeitä kuvia. Ne ovat kuin valokuvia, mutta ne on ommeltu. Niissä on seurakunnalla ihasteltavaa aika tavalla, kirkkoherra Jari Pennanen toteaa tyytyväisenä.

Alttarivaatteet on uudistettu.
Alttarivaatteet on vaihdettu kokonaan. Uudet tekstiilit on suunnitellut taiteilija Helena Vaari. Kuva Marian kirkon historiasta kertovasta kirjasta, joka julkaistaan 1. joulukuuta. Juha Korhonen / Yle

Remontin yhteydessä myös kirkon sähköt on uusittu. Matkassa on ollut hyvää tuuria, sillä ilman remonttia olisi sakastin kosteusvaurio jäänyt huomaamatta.

- Meillä oli johdatusta, sillä meillä ei ollut aavistustakaan, että sakastin katto olisi saattanut romahtaa minä hetkenä hyvänsä alas. Siellä oli paksut parrut, jotka olivat pahasti vaurioituneet. Meillä oli oikeaa siunausta, että löytyi tämä vaurio, joka saatiin korjattua, Pennanen sanoo.

Urut käyttöön 1. adventtina

Merkittävintä Marian kirkon remontissa ovat uudet urut, joita on odotettu kirkkoon vuosien ajan. Saksasta tilatut 1 900 urkupilliä saapuivat Marian kirkkoon kesäkuussa ja niiden kasaaminen ja äänisäädöt ovat kestäneet kuukausia.

Nyt äänisäädöt ovat viimeistä vaille valmiit ja urkujen pitäisi olla vireessä perjantaina. Urut on rakentanut saksalainen Paschen Kiel Orgelbau ja niiden hinnaksi tuli noin 580 000 euroa.

- Urut edustavat soinniltaan ja rakenteeltaan ranskalaista sinfonis-romanttista tyyliä. Niiden esikuva on 1800-luvun puolivälin pariisilaisen Aristide Cavaillé Collin rakentamat soittimet. Niistä lähtee tilan hyvin täyttävä ja värikäs ääni, kanttori Kai Huopainen sanoo.

Kirkossa vuosia kanttorina työskennellyt Huopainen on päässyt jo kokeilemaan uusia urkuja.

- Se oli valtavan hieno elämys. Tässä kirkossa saadaan tulevaisuudessa nauttia hienosta urkusoinnista, jota vastaavaa Kymenlaaksossa saa hakea, Huopainen toteaa.

Kirkko ja uudet urut otetaan juhlallisesti käyttöön 1. adventtisunnuntain messussa. Siitä alkaa myös Marian urkuviikko, jolloin esiintyvät muun muassa urkutaiteilija Kalevi Kiviniemi ja harpputaiteilija Kirsi Kiviharju. Silloin Suomen kantaesityksensä saa myös Aulis Sallisen uusi urkuteos, Three Adagios, jonka Kiviniemi esitti ensimmäisen kerran maailmassa Pariisissa syyskuussa.

Lue seuraavaksi