Näkökulma: Hallitus haluaa hoivavietin hyötykäyttöön

Tämä on minulle lapsuuden unelma-ammatti, pääsen vihdoin siihen mistä olen aina haaveillut, sanoo Tanja, joka opiskelee hoiva-avustajaksi Salossa. Espoossa hoiva-avustajan työtä tekevä Angela puolestaan kertoo, ettei koskaan ole halunnut olla hoitaja, hoiva-avustajan ammatin hän sitä vastoin tuntee omakseen. "Haluan olla ihmisille ilona ja valona, se on minun mottoni näissä hommissa", sanoo Angela hymyssä suin.

Ajankohtainen kakkonen
Satu Miettinen.
Satu Miettinen.Yle

Näitä naisia on helppo uskoa, he ovat viisikymppisiä, ehkä kansalaiskoulun tai peruskoulun käyneitä. Heidät temmattiin töihin silloin, kun Suomi teollistui: tuli Saloraa, Nokiaa ja savupiipputeollisuutta. Ei silloin kyselty koulutuksen perään, parhaimpina aikoina ihmisiä revittiin kadulta töihin. Moni jäi, vaikkei kyseessä ehkä ollutkaan se unelma-ammatti, josta lapsuudessa kirjoitettiin Ystäväni-kirjaan otsikolla "mikä minusta tulee isona". Rivarinpätkät ja todellisuus puskivat päälle. Piti olla äiti ja hoitaa lapset aikuisiksi, maksaa asuntolainat. Unelmat laitettiin hattuhyllylle.

"Mulla oli nuoruudessa haaveena apuhoitajakoulu, nyt mulla on sitten se viimeinen mahdollisuus päästä siihen unelma-ammattiini, sanoo Sari. Tanja puolestaan haki sairaanhoitajakouluun 80-luvulla, mutta, kun piti matkustaa pääsykokeisiin, meni pupu pöksyyn: " mietin, että jaksanko mä sittenkään". Kaksi pientä lasta painoi vaakakupissa enemmän.

Nyt kännykkäteollisuudestamme on jäljellä savuavia raunioita. Suomi kamppailee kestävyysvajeen kourissa, ja samaan aikaan teollisuuttamme ravistelee raju rakennemuutos. Vanhusten määrä lisääntyy ja hoiva-alalla tarvitaan lähitulevaisuudessa tuhansia uusia käsipareja. Maan hallitus on haluaa kaikki keinot käyttöön - yksi on pikakoulutus hoiva-avustajaksi.

Kahdeksassa kuukaudessa opiskellaan kaksi osiota lähihoitajan tutkinnosta. Hoiva-avustajan opintoihin ei kuulu lääkelaskentaa, opinnot tähtäävät avustaviin tehtäviin. Pikakoulutetut ovat siis "viittä vaille" -hoitajia. Valtakunnallisen laatusuosituksen mukaan hoiva-avustajat eivät saa työskennellä yksin työvuorossa, myöskään laki terveydenhuollon ammattihenkilöstöstä ei heitä tunne. Kuka siis kantaa vastuun jos sattuu hoitovirhe?

Maan hallitus haluaa kaikki keinot käyttöön - yksi on pikakoulutus hoiva-avustajaksi.

Satu Miettinen

Työ- ja elinkeinoministeriö laskee, että hoiva-avustajien avulla vanhukset voidaan pitää pidempään kotona, poissa kalliista laitoshoidosta. Mutta riittääkö heidän työkalupakkinsa yhä sairaampien vanhusten kotihoitoon? Kriitikkojen mukaan ei, lähihoitajien ammattijärjestö Super katsoo, että hoiva-avustajat ovat hoitajia vailla vastuuta.

Kun kysyn Espoon perusturvajohtaja Juha Metsolta, voiko hoiva-avustaja mennä yksin vanhuksen kotiin, hän vastaa, että voi. Hänen mielestään esimerkiksi kansallisissa hoitosuosituksissa on paljon sellaista mikä pitäisi kyseenalaistaa. Jään miettimään mitä Metso tarkoittaa, mitä pitäisi kyseenalaistaa? Ay-puolella on vastaus valmiina: halvemmilla hoiva-avustajilla halutaan korvata lähihoitajia. Espoossa ero peruspalkassa hoiva-avustajan ja kolmivuotisen koulutuksen hankkineen lähihoitajan välillä on 150 euroa kuussa. Jos ja kun hoiva-avustajien käyttö yleistyy säästää Espoo satoja tuhansia vuodessa.

Espoossa puolitoista vuotta sitten aloittaneeseen Kauklahden Elä ja Asu seniorikeskuksessa palkattiin heti kättelyssä kahdeksan hoiva-avustajaa ja suuntaus yleistyy. Yksi hoiva-avustajista on Angela, joka jäi työttömäksi viisi vuotta sitten. Kotisiivouksia tekevä työnantaja kaatui konkurssiin kesken työpäivän, eikä Angela ei kuulunut työttömyyskassaan. Pudotus peruspäivärahalle oli raju. Nyt Angela pesee, syöttää ja pukee vanhuksia varmoin ottein. Käden puristus, halaus, muutama kaunis sana, "aina on aikaa rupatella samalla kun kastelee kukkia tai leikkaa kynsiä", hän sanoo. Itse hän kutsuu uutta uraansa lottovoitoksi.

Matkalla toimitukseen makustelen sanaa lottovoitto. Tässä tapauksessa voittajia taitaakin olla kaksi, toinen on Angela ja toinen espoolainen veronmaksaja. Mutta keiden käteen jää pelkkä varanumero?