Keskustelua rampin yli

Rovaniemen Teatteri pyrkii lähentämään suhdettaan yleisöön teatterilaisten ja katsojien yhteisillä klubi-illoilla. Illoissa keskustellaan teatterilaisten työstä, näytelmistä ja niiden esiin nostamista teemoista. Eturivi-klubiin on vapaa pääsy ja teemailtoja järjestetään kerran kuussa. Tänään mukana on Mielensäpahoittaja-Komonen.

teatteritaide
Alueteatterikuraattori Johanna Virsunen ja Rovaniemen teatterin johtaja Juha Vuorinen.
Aatu Seitamo / Yle

Teatterinjohtaja Juha Vuorisen mukaan eri nimisiä ja eri muotoisia teatteriklubeja järjestetään muuallakin, esimerkiksi Kemin kaupunginteatterissa. Siellä klubi on enemmän teatterilaisten sisäpiiriklubi, jossa on kiinteä jäsenistö. Rovaniemellä tavoitellaan avointa toimintaa siten, että jokainen halukas voi tulla klubiin niinä iltoina kun aihe kiinnostaa.

- Tarkoitus on madaltaa kynnystä tulla teatteriin. Ja että yleisö kokisi teatterin nykyistä läheisempänä ja että tätäkin kautta olisi helpompi tulla katsomaan itse esityksiä, Vuorinen tiivistää.

Klubi-illat myös maakuntakiertueille?

Eturivi-klubin emäntänä toimii alueteatterikuraattori Johanna Virsunen. Hän painottaa, että klubissa keskustellaan muistakin asioista kuin teatterin tekemisestä eli mistä tahansa ajan ilmiöistä. Johanna Virsuselle klubiemännyys on työtä toimenkuvan ytimessä.

- Minähän olen meidän alueteatterikuraattori eli meidän yleisötyöntekijä. Klubiemännyys on justiinsa niitä minun heiniä.

Johanna Virsunen innostuu ajatuksesta viedä klubi-illat myös näytelmäkiertueille eri puolille Lappia.

- Hyvä idea, etenkin kun on sellaisia näytelmiä, jotka herättää muutenkin ajatuksia. Keskustelutilaisuuksia voitaisiin hyvin järjestää myös turneella esitysten jälkeen.

Molemminpuolinen etu

Yleisölle Eturivi-klubi on paitsi keskustelufoorumi, myös luukku, josta kurkistaa teatterin esiripun toiselle puolelle. Teatterinjohtaja Juha Vuorinen toteaa, että klubi-illoissa myös teatterin tekijät voivat saada uutta ajateltavaa yleisöltä.

- Teatterin tekeminen on helposti sitä, että me touhutaan keskenämme ja arvaillaan, mikä mahtaa olla se ajassa liikkuva ilmiö, mikä on juuri nyt yleisön huulilla. Klubitoiminnasta saa parhaimmillaan toimivan vuoropuhelun, jossa katsojien ajatuksista voi tulla meille virikkeitä. Sellaisia impulsseja, että tuostapa aiheesta me tehdäänkin vielä jonain päivänä näytelmä!

Yleisölle avoin Eturivi-klubi kokoontuu Rovaniemen Teatterissa aina kuukauden toisena tiistaina.

Marraskuun klubi-illassa 12.11. klo 19.00 alkaen Rovaniemen Teatterin Jente-näyttämöllä Johanna Virsusen ja Juha Vuorisen lisäksi on mukana myös näyttelijä Vesa-Matti Komonen.