Hyppää sisältöön

Lasten mielenterveyshäiriöiden tuet lisääntyneet rajusti

Lasten mielenterveys- ja käytöshäiriöistä maksettujen Kela-tukien määrä on noussut rajusti reilussa kymmenessä vuodessa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen asiantuntijan mukaan lasten mielenterveyden ongelmat ovat lasten kansantauti. Mielenterveyshäiriöitä ilmenee myös hyväosaisissa perheissä.

Kuva: Yle

Yle Uutisten saamien tietojen mukaan Kela maksoi viime vuonna vammaistukea 15 500 lapselle mielenterveyden ja käyttäytymisen häiriöden vuoksi. Vuonna 2000 tukea sai noin 11 000 lasta. Lasten mielenterveys- ja käytöshäiriöiden korvaukset olivat viime vuonna Kelan kaikista alle 16-vuotiaiden lasten vammaistuista jo liki puolet.

– Se on suurin sairausryhmä meidän lasten vammaistuissa. Se on erittäin merkittävä osuus, sanoo Kelan asiantuntijalääkäri Teemu Takala.

Eri asiantuntijoiden mukaan lapset oireilevat myös hyväosaisissa perheissä. Mielenterveyden keskusliiton toiminnanjohtajan Olavi Sydänmaanlakan mukaan keskiluokkaisten ja vauraiden perheiden lasten mielenterveyden ongelmat kumpuavat jatkuvasta suorittamisesta ja yksin jäämisestä.

"Onnistumisen pakko tarttuu lapsiin"

– Meidän ajalle on hirveän ilmiömäistä se, että aikuisilta kysytään, miten he pärjäävät ja suoriutuvat työelämässä, ja lapsilta kysytään, kuinka he suoriutuvat ja pärjävät koulussa ja vapaa-ajan harrastuksissa. Tuntuu, että se on loputon kierre, Sydänmaanlakka kuvaa.

– Työelämä ja siihen liittyvät haasteet ovat addiktiivisuudessaan jopa verrattavissa päihteiden käyttöön. Jos aikuisen huoli on vain työelämässä ja aikuisella on koko ajan mielessä onnistumisen pakko, se tarttuu myös lapseen, Sydänmaanlakka jatkaa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen lasten ja nuorten mielenterveysyksikön päällikön Päivi Santalahden mukaan mielenterveysongelmat ovat lastenkin kansantauti.

– Voidaan sanoa, että ne ovat niin yleisiä, että ne ovat myös kansantauti.  Ongelmat vaativat paljon työtä ennaltaehkäisyssä ja hoidossa, Santalahti sanoo.

Lapsi tarvitsee luotettavan aikuisen

Santalahden mukaan ongelmia voidaan ehkäistä kolmella eri tasolla: poliittisilla ratkaisuilla, tukemalla vanhemmuuden taitoja sekä toimilla päiväkodeissa ja kouluissa.

Hänen mielestään lasten ja nuorten hoidossa luotettavan aikuisen rooli on ratkaiseva. Aikuisen läsnäoloa korostaa myös Olavi Sydänmaanlakka.

– Tehokaskaan ammatiapu tai lääkitseminen ei auta, jos ei arjessa tapahdu sitä muutosta, että lapsen ympäriltä löytyy ihmisiä, jotka kannattelevat, Sydänmaanlakka miettii.