Hyppää sisältöön

1950-luvun Helsinki herää henkiin kuvamuistoissa

1950-luvun Helsinki herää henkiin kaupunginmuseon valokuvanäyttelyssä Hakasalmen huvilassa. Suomalaisille 50-luku oli siirtymäaikaa sodanjälkeisestä elämästä normaalioloihin. Ajan valokuvissa näkyy paljon lapsia, lähiöiden rakentuminen ja nuorisokulttuurin ensiaskeleet.

Helsingin kaupunginmuseon Rasvaletti-näyttelyssä on 1950-luvun arkea valokuvina. Kuva: Helsingin kaupunginmuseo

1950-luvulla sodan taakka väheni ja kansa katsoi eteenpäin kohti parempaa tulevaisuutta. Helsingin kaupunginmuseon museolehtori Hilkka Vallisaari kuvailee marsalkka Mannerheimin hautajaisia vuonna 1951 vertauskuvallisiksi jäähyväisiksi menneelle ajalle.

- Seuraavana vuonna oli jo olympialaiset ja se oli kohottavaa ja hienoa. Samana vuonna Armi Kuusela valittiin Miss Universumiksi, mikä puolestaan oli aivan huippuhienoa. Ja samana vuonna myös maksettiin sotakorvaukset Neuvostoliitolle loppuun, museolehtori Vallisaari jatkaa.

Helsinki oli laajentunut alueliitosten myötä ja kaupunkiin virtasi väkeä. Pihoilla vilisi lapsia ja kasvavat perheet tarvitsivat lisää tilaa sekä kunnollisia koteja. Syntyi uusia niin sanottuja metsälähiöitä, kuten Maunula, Roihuvuori, Herttoniemi ja Pohjois-Haaga. Perheiden elinolot kohenivat tuntuvasti.

- Heillähän oli nyt käytössään niin sanotut nykyajan mukavuudet. Perheet olivat lähtöisin puucee-kulttuurista, jossa korkeintaan kylmä vesi oli tullut sisään ja ulkohuussi sijaitsi pihan perällä. Nyt saatiin ehkä jopa 60 neliöinen kolmio 5-6 henkiselle perheelle, lämmin vesi, sähköhella ja jääkaappi. Sehän oli suorastaan kuin paratiisi sen ajan ihmisille, Hilkka Vallisaari Helsingin kaupunginmuseosta luettelee.

Ensiaskeleitaan otti myös nuorisokulttuuri. Coca-Cola tuli Suomeen olympiakesänä, vapaa-aikaa vietettiin elokuvateattereissa ja rock 'n' roll villitsi teinejä.

1950-luvulla on historiassamme erityinen asema, koska väkirikkaan vuosikymmenen on kokenut niin moni. Aikalaisten välittämänä sanoma on myös kulkenut eteenpäin. Nyt vuosikymmenen kuvamuistot ovat nähtävillä Hakasalmen huvilassa, Helsingin kaupunginmuseon näyttelyssä.

- Yhden vuoden aikana syntyi yli 100 000 lasta, että heitä vaan lukumääräisesti on niin paljon sitä 50-lukulaisuutta välittämässä, sanoo museolehtori Hilkka Vallisaari.