1. yle.fi
  2. Uutiset

Indie-elokuvan Meryl Streep sanoo ei Hollywoodille

Frances Ha -tähti Greta Gerwig on nyt nosteessa. Hollywood-elokuviakin tehnyt nuori näyttelijätär on päättänyt kulkea omaa tietään.

kulttuuri
The Squid and the Whale -komediastaan tunnetun Noah Baumbachin uusin elokuva Frances Ha vie suoraan Girls-sarjan ja Woody Allenin tuntemaan hurmaavan hauskaan New Yorkiin. Elokuvan 27-vuotiaana nimihenkilönä, alati itseään etsivänä modernina tanssijana ja unelmoijana lumoaa Greta Gerwig.
The Squid and the Whale -komediastaan tunnetun Noah Baumbachin uusin elokuva Frances Ha vie suoraan Girls-sarjan ja Woody Allenin tuntemaan hurmaavan hauskaan New Yorkiin. Elokuvan 27-vuotiaana nimihenkilönä, alati itseään etsivänä modernina tanssijana ja unelmoijana lumoaa Greta Gerwig.Atlantic Film

Näyttelijä Greta Gerwig änkyttää, sopertelee ja puhuu katkonaisesti, eikä kyse ole vain puhelinlangoista. Hänen sanansa ovat älykkäitä ja hauskoja, mutta puhe takkuaa niin kuin kenellä tahansa meistä.

Tai niin kuin hänen roolihahmoillaan, joiden esittäminen on Yhdysvalloissa ansainnut Gerwigille lempinimen niin kutsuttujen mumblecore-elokuvien Meryl Streepinä.

Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Yhden niistä hän sai viime kesänä, kun brittiläinen Sight & Sound -lehti nimesi kansikuvatyttönsä Yhdysvaltain kiinnostavimmaksi näyttelijättäreksi.

- Se on todella imartelevaa, Gerwig sanoo.

- On vieläkin vaikea uskoa, että tämä on ammattini. Tai että ihmiset katsovat elokuviani ja vielä pitävät niistä.

Puolen tien tarinoita

Amerikkalaisen indie-elokuvan suosion myötä valokeilaan noussut Gerwig on menestyksensä ansiosta saanut rooleja myös Hollywood-elokuvista. Hänet on nähty muun muassa romanttisessa komediassa Ashton Kutcherin ja Natalie Portmanin rinnalla sekä Woody Allenin elokuvassa _To Rome with Love _(2012).

Pari vuotta Gerwigiä vietiinkin kuin pässiä narussa. Nyt hän on kuitenkin päättänyt ottaa itse ohjat käsiinsä ja keskittyä omiin projekteihinsa. Yksi niistä on parhaillaan Suomessakin teattereissa nähtävä mustavalkoinen komedia Frances Ha.

Gerwigin ja ohjaaja Noah Baumbachin yhdessä kirjoittama elokuva kertoo parikymppisen newyorkilaisnaisen haparoivasta kasvusta aikuiseksi.

- Olen aina kirjoittanut. Kirjoitin koko nuoruuteni muistiinpanoja ja Noah oli sitä mieltä, että niistä tulisi hyvä elokuva, Gerwig kertoo.

Parivaljakon yhteistyö alkoi Baumbachin Greenberg -elokuvasta, jossa Gerwig esitti Ben Stillerin nelikymppisen pikkupojan aisaparia. Jo tuossa roolissa näyttelijätär pääsi kokeilemaan pärjäämistään fyysisen komedian esittäjänä.

_Frances Hassa _hänen näyttelijänlaatuaan tukee myös kamera, joka seuraa Gerwigiä usein tavallista kauempaa. Samaan tapaan kuvattiin aikanaan fyysisen komedian klassikkonäyttelijöitä Charles Chaplinia ja Buster Keatonia.

- Francesin esittäminen oli kuin tanssia. Jos kysyt tanssijalta kuinka paljon tanssissa on häntä itseään, kuuluu vastaus, että se on heitä kokonaan ja samalla se kuitenkaan ei ole. Francesin roolissa on minua, muita ihmisiä ja paljon keksittyä. Loppujen lopuksi se on kuitenkin ylevöitettyä klovnitanssia.

Huumoria ilman alatyyliä

Yhdysvalloista tulevat parikymppisten nuorten elämää kuvaavat elokuvat ovat useimmiten joko pissakakkahuumorin pläjäyksiä tai pinnallisia romanttisia komedioita. _Frances Ha _on tällaisen räikeyden vastakohta.

Yksi tekijöiden esikuvista on Woody Allen, jonka elokuvien tavoin heidänelokuvansa on yhtä aikaa hauska ja vakava.

- Minusta elämä on vakavaa komediaa. Tiedän, että se kuulostaa aika teennäiseltä. Kuitenkin ainoa tapa pärjätä elämässä on olla hauska - vaikka kaikki onkin niin haudanvakavaa, Gerwig perustelee.

Ei enää Hollywoodia

Roolihenkilönsä Francesin tavoin myös Greta Gerwig on löytänyt itsensä isojen valintojen ääreltä. Hollywoodin unelmatehdas ei häntä enää kiinnosta.

- En halua sanoa, että en enää ikinä tee isoja Hollywood-elokuvia. Koskaan ei tiedä, mistä tulee joku kiinnostava tarjous, Gerwig sanoo.

Vaikka Gerwig on varovainen sanoissaan menestyneempiä kollegojaan kohtaan, sanoo hän pitävänsä epämiellyttävänä sitä, miten näyttelijät muuttavat itsensä kaupankäynnin välineiksi.

- Ymmärrän miksi niin tehdään! On kieltämättä todella kiehtovaa ajatella, että joku voi ostaa sinut. Mutta vaikka ymmärrän sitä, en pidä siitä, näyttelijätär toteaa.

Tällä hetkellä Gerwig valmistelee seuraavaa elokuvaa Baumbachin kanssa sekä paria muuta projektia.Senkin jälkeen suunnitelmat ovat selvillä.

- Aion tehdä lisää pieniä, omituisia elokuvia.

Lue seuraavaksi