1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Luomulehmää eivät poppakonstit paranna - antibiootit kuitenkin viimeinen keino

Mikkelissä meneillään olevilla valtakunnallisilla Luomupäivillä keskusteltiin siitä, lääkitäänkö luomueläimiä riittävästi. Luomussa periaatteena on, että eläimen hyvinvoinnin eteen tehdään kaikki mahdollinen, ennen kuin tartutaan antibiootteihin. Jo eläinsuojelulaki edellyttää, että sairas eläin saa hoitoa.

Kotimaan uutiset
Vasikoita ja imettäjälehmä luomunavetassa
Vasikka vihjaisee imettäjälehmälle, että sillä on nälkä.Adam Bellgrau / Yle

Juvan Kilpolassa luomulehmillä on onnenpäivä, sillä pakkanen on kovettanut laitumen ulkoilukuntoon. Sopiva ruoka ja liikunta pitävät huolta lehmien lihaksista ja sorkista.

- Meillä on pihattonavetta, ja lehmät pääsevät siellä kävelemään. Talvellakin ne pääsevät ulkotarhaan. Näin syksylläkin ne menevät vielä laitumelle niin myöhään kuin mahdollista, kertoo osakas Heikki Teittinen Juvan Muumaasta.

Luomun perusperiaatteena on, että eläinten hyvinvoinnin eteen tehdään sellaisia valintoja, jotta antibiootteja tai muitakaan lääkkeitä ei tarvitsisi eläimillä käyttää. Ennaltaehkäisevästi antibiootteja ei luomussa käytetä tuotantoeläimille ollenkaan.

Moni keino eläinten hyvinvoinnista huolehtimisesta on tuttu tavanomaisen tuotannon puolelta, mutta esimerkiksi Juvan Kilpolan navetassa erikoisuutena ovat imettäjälehmät. Imettäjälehmäksi päätyy usein lehmä, jolla on alkava utaretulehdus tai jokin lievä jalkavamma. Lievää utaretulehdusta hoidettaisiin muutenkin tihennetyllä lypsyllä, eikä maito ole lievän utaretulehduksen aikana vasikalle haitallista. Samalla vasikka saa erilaisen alkusysäyksen elämälleen, kun seurana on ikätovereita.

- Isoin juttu siinä on, että imettäjälehmä opettaa vasikalle lehmän elämää, mutta vasikka oppii myös märehtijäksi, kun ottaa isommilta mallia, kertoo Heikki Teittinen.

Riittävä lääkitys puhuttaa

Mikään navetan kotikonsti ei korvaa eläinlääkäriä, vaikka lääkkeiden käyttö puntaroidaan tarkkaan.

- Sairas eläin hoidetaan. Käytämme eläinlääkäriä tarpeen mukaan. Meillä on tuplavaroajat monilla lääkkeillä, joten lääkkeiden aloittamiseen on kuitenkin korkeampi kynnys, pohtii Teittinen.

Aika ajoin onkin herännyt keskustelu siitä, lääkitäänkö luomueläimiä riittävästi. Mikkelissä meneillään olevilla Luomupäivillä asia nostettiin jälleen esiin. Eläinsuojelulaki edellyttää, että sairas eläin saa hoitoa. Lisäksi luomukotieläinehdot määrittelevät luomueläinten lääkintää.

- Joskus väitetään, että luomueläimiä ei sitten lääkitä ollenkaan, että niiden annetaan kärsiä. Se on erittäin pieni todennäköisyys, koska on niin monta mahdollisuutta jo ennalta ehkäistä tai hoitaa se eläin. Luomuasetuksessa ihan kirjataan eläinten liikunta ulkona, väljät tilat, hyvät rehut ja hyvät hoitokäytännöt, toteaa projektisuunnittelija Brita Suokas Luomuinstituutista Mikkelistä.

- Toisaalta, jos eläin alkaa sairastamaan niin paljon, että sille joudutaan antamaan kolme kertaa vuodessa antibioottikuuri, niin silloin se on niin sairas, että se joutaa pois.

Tilastoja siitä, miten suuri ero luomueläinten ja tavanomaisen tuotannon eläinten lääkitsemisessä on, ei ole. Euroopan lääkeviraston tilasto vuodelta 2011 kertoo, että Suomessa tuotantoeläinten mikrobilääkkeitä myydään lääketukkujen kautta kaiken kaikkiaan vähemmän kuin muissa suuremmissa maatalousmaissa.

- Lääkkeet eivät hajoa meidän ihmisten tai myöskään eläinten elimistössä kokonaan. Ne kulkeutuvat peltoon ja vaikuttavat jo siellä mikrobien toimintaan. Lääkkeet vaikuttavat koko ekosysteemiin, muistuttaa Suokas.

Homeopaattisia valmisteita ei rekisteröity eläimille

Myös homeopaattisten ja kasvirohdosvalmisteiden käyttö luomueläimillä nousi alkuvuodesta keskusteluun, kun Helsingin yliopiston dosentti Jussi Tammisola ihmetteli EU:n luomulainsäädännön mainintaa homeopatian käytöstä.

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimeasta kuitenkin kerrotaan, että Suomessa ei ole yhtään rekisteröityä tai myyntiluvallista eläimille tarkoitettua homeopaattista valmistetta. Sama pätee kasvirohdosvalmisteisiin.

Eläimille voidaan käyttää joissakin tapauksissa ihmisille tarkoitettuja homeopaattisia valmisteita.

- Se on kuitenkin harvinaista, arvioi projektisuunnittelija Brita Suokas Luomuinstituutista.

Lue seuraavaksi