Hyppää sisältöön

Rinnat suuremmiksi netin luontaistuotteilla?

Suurempien rintojen perään haikaileville on nykyään tarjolla kirurgin veitsen ja implanttien ohella myös luontaistuotteita. Mutta voiko kosmetiikalla tai ravintolisillä todella vaikuttaa rintojen kokoon? Piileekö netissä kaupattavissa tuotteissa sivuvaikutusriskejä? Näistä kysymyksistä keskustellaan vilkkaasti internetin palstoilla.

Kuva: Yle

Kun nainen treenaa ahkerasti kuntosalilla, yläkropan lihakset kasvavat, mutta samalla rinnat pienenevät. Peilikuvasta katsoo sporttinen ja terveennäköinen nainen, muttei ehkä enää niin naisellinen kuin aiemmin.

- Se syö itseluottamusta, myöntää fitness-kisaaja Terhi Immonen.

- Rinnat on jotain sellaista, mitä miehillä ei ole, mikä meillä naisilla vaan on. Se on meidän naisten ylpeys.

Fitness-piireissä muotoja haetaan usein implanteilla, mutta yhä enemmän markkinoidaan myös vaihtoehtoja kauneusleikkauksille. Sellaisia ovat vaikkapa luontaistuotteet, joiden luvataan muokkaavan ja kasvattavan rintoja. 

- Paljon enemmän kuin koskaan aikaisemmin, on näitä kaikkia tuotteita ja voiteita, toteaa Terhi Immonen.

Vilkasta keskustelua netissä

Suurempien rintojen perään haikailevat muutkin kuin fitness-harrastajat. Internetissä on useita keskusteluja, joissa kaivataan lisätietoja suun kautta otettavista tableteista ja rintoihin hierottavista voiteista:

”Mäkin tahtoisin tietää. Mahtaakohan kellään olla kokemusta? ”

”Olen hieman epäileväinen tuotetta kohtaan. Mutta ennen kuin alan rahojani säästämään leikkausta varten, haluaisin kokeilla muita vaihtoehtoja.”

Kosmetiikaksi ja ravintolisiksi luokitellut tuotteet lupaavat mahdollistavansa rintojen kasvun. Mihin tällainen lupaus voi perustua?

- Vaikuttava aine näissä on luonnonkasvien estrogeenit eli fytoestrogeenit, jotka keräävät nesteitä ja rasvoja rinnan alueelle, selvittää myyntimanageri Noora Eronen 500Cosmeticsista.

- Kuppikoko voi kyllä kasvaa, mutta jos haluaa päästä A-kupista D-kuppiin, niin nämä tuotteet eivät ole sellaiselle asiakkaalle. Tuotteet on suunnattu rintojen yleiseen kohennukseen, turpeutukseen ja kiinteytykseen, Eronen luonnehtii.

Lääkärit huolissaan sivuvaikutuksista

Lääkärit ja kuluttajat ovat huolissaan internetissä markkinoitavien lukuisten eri tuotteiden mahdollisista sivuvaikutuksista. Näin pohtivat nettikeskustelijat:

”Oikeesti mietityttää, ett voiko tosiaan luottaa, ettei saa mitää sivuvaikutuksia mitä katuu loppuiän.”

”Luontaistuotteista kun voi tulla odottamattomia sivuvaikutuksia. Ne eivät ole niin tutkittuja, ja kukaan ei tiedä mitä vaikutuksia niillä yleensäkin on.”

- Aina välillä tulee tapetille, että onko näillä vaikutusta rintarauhaskudokseen, saavatko ne aikaan pahanlaatuisia muutoksia. Mutta sitä ei ole ainakaan vielä osoitettu, toteaa plastiikkakirurgi Heikki Kupi KC Cliniciltä. Hän kuitenkin kritisoi netissä markkinoitavien, rintoihin vaikuttavien luontaistuotteiden tutkimustietoja.

- Pitäisi olla oikein kunnollinen, tilastollinen aineisto, analysoitu ja hyvin perustein. Mutta niitä ei näy. Lisäksi pitäisi olla vaikuttavat aineet, ja niiden turvallisuus.

Myyntimanageri Noora Eronen puolustaa oman yhtiönsä tuotteita.

- Varsinaisia lääketieteellisiä testauksia ei ole, sillä nämä eivät ole lääke. Mutta kaikilta tuotteiltamme löytyy EU-rekisteri, ja ravintolisämme on EFSA:n eli European Food Safety Authorityn mukainen.

Ennakkovalvontaa ei ole

Sekä Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes että Elintarviketurvallisuusvirasto Evira muistuttavat, ettei internetissä myytäviä luontaistuotteita hyväksytä tai valvota ennakkoon. Syy on harmonisoidut EU-markkinat, eli kaikki, mikä on EU-lainsäädännön mukaista, on laillista Suomessakin.

Eviran ylitarkastaja Sari Sippola antaa hyvät ohjeet luotettaviin nettiostoksiin.

- Tuotetta ei korosteta millään ylisanoilla, ei luvata ihmevaikutuksia. Kuluttaja saa nähdä ihan samat tiedot, jos hän ostaisi tuotteen kaupasta. Ja hän näkee myös tasan tarkkaan, mikä yritys on kyseessä – mihin osoitteeseen voi ottaa yhteyttä, jos on valittamista tuotteen suhteen.

Aiheesta lisää illan Ajankohtaisessa kakkosessa, YLE TV2 klo 21