1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

"Poliisille epäily oli yllätys"

Helsingin huumepoliisin päällikkö Jari Aarnio työskenteli normaalisti päällikkötehtävissä eiliseen saakka, kunnes hänet tänään otettiin kiinni. Häntä vastaan on aloitettu myös virkamiesoikeudellinen menettely, jossa lopulta päätetään, voiko hän jatkaa viranhoitamista.

valtakunnansyyttäjänviraston tiedotustilaisuus.

Helsingin poliisilaitoksen viestintäjohtaja, ylikomisario Juha Hakola sanoo, että Jari Aarnioon kohdistunut epäily yllätti.

- Kyllä tämänkaltainen epäily on aina yllättävä, varsinkin kun se kohdistuu poliisimieheen.

Epäily paljastui, kun tutkittiin Aarnion mahdollista osuutta prostituutioon. Asian tutkinta on vielä kesken, eikä sillä ole mitään tekemistä tänään julki tulleiden epäilyjen kanssa.

Hakola ei suostu arvioimaan, kuinka paljon Helsingin huumepoliisin uskottavuus kärsii päällikköön kohdistuvan epäilyn vuoksi ja prostituutioon liittyvän tutkinnan takia.

Hän tyytyy toteamaan, että poliisikomentaja Jukka Riikonen on päättänyt, että Aarniota kohtaan aloitetaan virkamiesoikeudellinen menettely, jossa arvioidaan onko Aarnio estynyt hoitamaan virkaansa. Aarniota kuullaan tässäkin prosesissa, vaikka se on juridisesti täysin erillään esitutkinnasta.

Aarnion sijaiseksi on nimetty huumepoliisin päälliköksi rikostarkastaja Petri Rainiala poliisilaitoksen huumerikosyksiköstä.

Tällä hetkellä Aarnio on kiinniotettuna ja sen myötä estynyt hoitamasta tehtäviään. Poliisi otti Aarnion kiinni tänään. Tänään tehtiin myös lukuisa määrä kotietsintöjä, joista osa oli vielä myöhään iltapäivällä meneillään.

Hakolalla ei ole käsitystä, onko Aarnio kiistänyt tai myöntänyt teot, joista häntä epäillään. Huumepoliisin toiminta jatkuu kuitenkin normaalisti, vaikka epäilyn julkitulo olikin yllätys.

- Luonnollisesti tämä on ollut kaikille yllätys, sen kanssa täällä nyt eletään ja tehdään päivittäisiä töitä täällä poliisilaitoksella.

Hakolakaan ei valota sen enempää törkeää lahjusepäilyä tai epäilyä törkeän virka-aseman väärinkäytöstä.

- Meillä ei ole tällaisia yksityiskohtia, mitä tutkintakokonaisuus koskee. Siihen on mahdoton ottaa kantaa.

Hakola avaa yleisellä tasolla huumepoliisin päällikön hankintavaltuuksia sen verran, että ne eivät kata esimerkiksi kaikkea käsiaseista poliisiautoihin. Huumepoliisin päälliköllä on mahdollisuus päättää yksin vain varsin pienistä tilauksista.

- Päätösjärjestelmä on aina moniportainen, yksin ei pysty päättämään kuin varsin pienistä hankinnoista.

Hakola kertoo, että Aarnio on aina tähän päivään saakka hoitanut tehtäviään normaalisti huumepoliisin päällikkönä.