1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Pussy Riotin jäsenen olinpaikka varmistui – siirretty Siperiaan

Tolokonnikovan aviomiehelle ei ole edelleenkään kerrottu puolison tarkkaa olinpaikkaa. Siirto vie Tolokonnikovan tuhansien kilometrien päähän perheestään.

Ulkomaat
Nadežda Tolokonnikova.
Pussy Riotin jäsenen Nadežda Tolokonnikova on siirretty Siperiaan, vahvistaa Venäjän ihmisoikeusasiamies Vladimir Lukin.Maxim Shipenkov / EPA

Venäläisen punkperformanssiryhmän Pussy Riotin jäsenen Nadežda Tolokonnikova on siirretty Siperiaan, vahvistaa Venäjän ihmisoikeusasiamies Vladimir Lukin.

Lukin kertoi venäläisille tiedotusvälineille, että Tolokonnikova on vankilan sairaalaosastolla Krasnojarskin alueella. Lukin ei nimennyt vankilaa mutta lupasi, että tieto olinpaikasta ilmoitetaan piakkoin Tolokonnikovan omaisille ja asianajajille. Venäjän lain mukaan vangin siirrosta on ilmoitettava viimeistään puolentoista viikon kuluttua.

Lukinin toimiston mukaan Tolokonnikova vietiin Länsi-Siperiaan, koska hänen viralliseksi asuinpaikakseen on rekisteröity Krasnojarskin alueella sijaitseva Norilskin kaupunki. Tolokonnikovan aviomies ja tytär asuvat Moskovassa, joten arvostelijat pitävät siirtoa tuhansien kilometrien päähän lisärangaistuksena.

Kaksivuotista vankeustuomiota kärsivän Tolokonnikovan puoliso Pjotr Verzilov on kertonut, ettei ole saanut puolisoonsa yhteyttä useisiin viikkoihin. Kolmisen viikkoa sitten Verzilov sanoi kuitenkin kuulleensa varmalta taholta, että Tolokonnikova sijoitetaan vankileirille 300 kilometrin päähän Krasnojarskista.

Tolokonnikova oli aiemmin vankileirillä Mordvassa, mutta vaati siirtoa leirin huonojen olojen vuoksi. Siirtoon suostuttiin hänen ryhdyttyään syömälakkoon ja jouduttuaan huonoon kuntoon.

Tolokonnikova ja hänen yhtyetoverinsa Marija Aljohina tuomittiin tuolloista pääministeriä, nykyistä presidenttiä Vladimir Putinia arvostelleesta performanssista moskovalaisessa katedraalissa.

Lähteet: AFP, AP

Lue seuraavaksi