Brittisäveltäjä John Tavener kuollut

Uskonnollisesta musiikistaan tunnettu Tavener rikkoi jo 1960-luvun lopulla rajoja sävellyksellään, jonka The Beatles -yhtye auttoi kustantamaan.

Brittiläinen säveltäjä John Tavener on kuollut. Kuoro- ja orkesterimusiikkia säveltänyt Tavener, jonka ura kesti viisi vuosikymmentä, oli yksi brittiläisen nykymusiikin merkittävimmistä vaikuttajista.

Tavenerin sävellyksissä oli voimakkaita vaikutteita ortodoksikirkosta, jonka jäseneksi hän liittyi aikuisena. Hänet tunnetuimpia sävellyksiään ovat muun muassa William Blaken runoon sävelletty The Lamb sekä Song for Athene, joka esitettiin prinsessa Dianan hautajaisissa.

Jo 1960-luvun lopulla hän rikkoi rajoja The Whale -sävellyksellään, jonka The Beatles -yhtye auttoi kustantamaan.

Tavenerin musiikkia kustantaneen yhtiön johtaja James Rushton kuvaa Tavenerin sävellyksiä dramaattisiksi, mieleen jääviksi ja kiistatta sellaisiksi, että ne on oitis tunnistettavissa Tavenerin tekemiksi. Hänet aateloitiin vuonna 2000 palveluksistaan brittimusiikin hyväksi.

Tavenerin elämää ja uraa varjostivat monet vakavat sairaudet. Hän sai aivoinfarktin jo alle 40-vuotiaana ja pahan sydänkohtauksen kuusi vuotta sitten. Kuollessaan hän oli 69-vuotias.