1. yle.fi
  2. Uutiset

Maailman suurin oranssi timantti huutokaupattiin Sveitsissä

Värillisiä timantteja pidetään puhtaanvärisiä arvokkaampana. Ne ovat luonnossa alun perin puhtaanvärisiä, mutta muuttavat väriään jonkin sattuman, kuten maaperässä esiintyvän aineen, kautta.

Ulkomaat
Maailman suurin oranssi timantti huutokaupattiin marraskuun 12. päivä
Maailman suurin oranssi timatti kaupattiin 23 miljoonan euron ennätyshintaan.Robin Utrecht / EPA

Häikäisevä oranssinvärinen timantti huutokaupattiin tiistaina Sveitsin Genevessä ennätykselliseen 29 miljoonan frangin (23 miljoonan euron) hintaan.

Mantelinmuotoinen timantti on tiettävästi suurin lajiaan ja painaa 14,82 karaattia. Oranssit timantit ovat erittäin harvinaisia ja vain muutama on päätynyt maailman huutokauppoihin. Aiemmin suurin huutokaupattu oranssinvärinen kivi on ollut 6 karaatin luokkaa.

Värillisiä timantteja pidetään puhtaanvärisiä arvokkaampana. Ne ovat luonnossa alun perin puhtaanvärisiä, mutta muuttavat väriään jonkin sattuman, kuten maaperässä esiintyvän aineen, kautta. Esimerkiksi vihreät timantit syntyvät maaperässä olevasta radioaktiivisesta säteilystä. Oranssi väri puolestaan syntyy typestä.

Timantin Christie's-huutokaupassa huutanut mies nousi tuloksen selvittyä nopeasti paikaltaan ja poistui salista. Huutokauppa Christie's ei ole kertonut miehen henkilöllisyyttä.

Lue seuraavaksi