1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Vietnamissa valokuvattiin harvinainen saola

Maailman uhanalaisimpiin nisäkkäisiin kuuluvaa antilooppia ei ole nähty tätä ennen 15 vuoteen.

Ulkomaat
Liiketunnistimella varustetun riistakameran 7. syyskuuta ottama kuva saolasta.
Liiketunnistimella varustetun riistakameran 7. syyskuuta ottama kuva saolasta.WWF Vietnam

Vietnamissa on valokuvattu ensi kertaa 15 vuoteen yksi uhanalaisimmista nisäkkäistä, saola eli Vu Quangin antilooppi, kertoo ympäristöjärjestö WWF. Sen mukaan tämä herättää toiveita siitä, että laji voisi elpyä.

Saola valokuvattiin syyskuussa Vietnamin keskiosassa sijaitsevassa metsässä. Saolan suojelemiseksi WWF on värvännyt alueelle metsänvartijoita poistamaan ansoja ja kamppailemaan laitonta metsästystä vastaan.

Saola löydettiin virallisesti vasta vuonna 1992. Tuolloin WWF ja Vietnamin metsäviranomaiset löysivät metsästäjän kodista kallon, jossa oli epätavalliset sarvet. Osoittautui, että kyseessä oli yli 50 vuoteen ensimmäinen tieteelle uusi suuri nisäkäslaji.

Naarassaola kuvattuna Laosissa vuonna 1996.
Naarassaola kuvattuna Laosissa Bolikhamxayn maakunnassa vuonna 1996.William Robichaud

Ennen tämän vuoden syyskuuta saolaa ei ollut nähty Vietnamissa sitten vuoden 1998, kertoo Quang Namin maakunnassa sijaitsevan saolan suojelualueen johtaja Dang Dinh Nguyen.

Kaikkiaankin tutkijat ovat dokumentoineet saolan luonnossa vain neljästi sen löytämisen jälkeen, WWF kertoo. Lajista tiedetäänkin edelleen vähän, eikä saoloiden määrästä ole tarkkaa arviota. WWF:n mukaan niitä saattaa elää Laosiin rajoittuvalla tiheällä metsäalueella parhaimmillaankin satoja, ehkä vain kymmeniä.

Lähteet: AP, Yle Uutiset

Lue seuraavaksi