Koe uusi yle.fi

Pajunkissoja marraskuussa – Lämmin syksy teki kasveille tepposet

Lämmin syksy on saanut osan kasveista käyttäytymään poikkeuksellisesti. Esimerkiksi Espoossa on nähty yleensä keväisin ilmaantuvia pajunkissoja. Kasvit kaipaisivat nyt peitokseen paksua lumivaippaa.

luonto
Pajunkissoja.
Nämä pajunkissat kuvattiin sunnuntaina 10.11. Espoon Laajalahdella.Yle / Tero Ylioja

Lämpimästä syksystä villiintyneet kasvit ovat luoneet yllätyksiä marraskuisen harmauden keskelle. Esimerkiksi Espoon Laajalahdella saattoi viikonloppuna ihailla rantapajuihin ilmestyneitä pörröisiä pajunkissoja.

Suomen ympäristökeskuksen vanhemman tutkijan Terhi Ryttärin mukaan marraskuiset pajunkissat eivät ole vallan tavaton asia, vaikka etuajassa ovatkin. Karvapeite suojaa kissaa tuiskulta ja ne selviävät talvesta, kunhan eivät ala kukkia.

Pajunkissojen lisäksi tienpientareilla on voinut nähdä kukkivia siankärsämöitä ja peltosaunioita. Myös kaunokaiset ovat kukkineet Helsingin edustan saarilla vielä loka-marraskuussa.

Toiveissa pikkupakkasta ja pikainen lumipeite

Kasvien talvehtimisen sujuminen riippuu Ryttärin mukaan paljon siitä, kuinka tilanne nyt kehittyy. Kasvien kannalta paras olisi runsasluminen talvi.

Pahin vaihtoehto on puolestaan lumeton ja vuoroin pakkasella ja plussalla vaihteleva talvi, joka voi vaurioittaa kasvien juuria.

Viime talvet ovat olleet sekä villi- että puutarhakasvien kannalta hyviä. Ryttärin mukaan kasvit ovat kuitenkin varsin joustavia ja sopeutuvat vallitseviin olosuhteisiin.