Kansanedustaja epäilee puhelinurkintaa

Vasenryhmän kansanedustaja Markus Mustajärvi sanoo naureskelleensa tietoturvastaan huolissaan olleille ystävilleen, vaan ei naura enää. Hän lähetti tekstiviestiä tuttavalleen ja siitä lähti purkautumaan uskomaton tapahtumaketju. Mustajärvi epäilee, että hänen puhelimensa on urkinnan kohteena.

Kotimaa
Iphone -älypuhelimia.
Uusin urkintapaljastus kertoo NSA:n pystyvän keräämään tietoa kaikkien suurten puhelinvalmistajien älypuhelimista.Susanna Bates / EPA

Markus Mustajärvi kertoo lähettäneensä A-studion urkintakohua käsitelleen ohjelman innoittamana tuttavalleen ohjelman jälkeen tekstiviestin, jossa hän kertoi lähetyksen huomioista ja Suomessa paljastuneesta urkinnasta. Tekstiviestissä olivat muun muassa sanat NSA, USA, Venäjä, terrorismi ja vakoilu.

Viestin kohde kuitenkin ihmetteli outoa viestin lähettämisaikaa. Tuttava sai viestin kolme tuntia sen lähettämisen jälkeen, keskellä yötä.

- Tuttavani on kansainvälinen henkilö ja siten kiinnostava. Hän oli hyvin epäluuloinen. Asia jäi vaivaamaan myös minua, Markus Mustajärvi sanoo.

Mustajärvi sanoo heränneensä epäilyyn, että kansanedustajienkin viestiliikennettä mahdollisesti seulotaan teknisin välinein.

Tuntien viive ei selity operaattorilla

Tämän jälkeen Mustajärvi teki maallikkotestin lähettäen toiselle tuttavalleen kaksi tekstiviestiä. Toisessa oli maininnat NSA ja terrorismi. Se viesti viipyi matkalla kaksi tuntia, kun taas viesti, joissa ei näitä mainintoja ollut, välittyi ilman viivettä.

- Me kaksi olimme koko testin ajan samoissa osoitteissa, joten puhelinten kentissä ei voinut olla ongelmaa, toteaa Mustajärvi.

Kun asia edelleen vaivasi Mustajärveä, hän otti yhteyttä eduskunnan puhelinliikenteestä ja turvallisuudesta vastaaviin henkilöihin. He pyysivät TeliaSoneralta selvitystä asiasta.

- Sain tiistaina varmistuksen operaattorilta, ettei sanomakeskuksessa eikä verkon osalta ole havaittu mitään teknistä ongelmaa.

- Olen aikalailla ymmälläni vieläkin, kansanedustaja Markus Mustajärvi sanoo.