Kotijääkaappi usein liian lämmin kalan säilytykseen

Tyhjiö- ja suojakaasupakatuissa, kylmäsavustetuissa ja graavisuolatuissa kalatuotteissa todetaan säännöllisesti listeriabakteeria. Kaikki kalavalmisteet ja tuore kala pitäisi säilyttää enintään +3 asteessa.

Kotimaa

Tavallinen kotijääkaappi on usein liian lämmin kalatuotteiden pitkäaikaiseen säilytykseen, muistuttaa Elintarviketurvallisuusvirasto Evira. Evira muistuttaa, että tuore kala ja kaikki suoja- ja tyhjiöpakatut kalavalmisteet sekä mäti kannattaa kotonakin säilyttää 0 - +3 asteessa ja käyttää viimeiseen käyttöpäivään mennessä.

Jos kalaa säilytetään lämpimämmässä, kannattaa se syödä jo hyvissä ajoin ennen viimeistä käyttöpäivää.

Lämpötila vaihtelee jonkin verran jääkaapin hyllyjen välillä. Kylmintä on tavallisesti alimpien hyllyjen takaosassa, lähellä kylmäelementtiä tai pakastelokeron läheisyydessä. Evira muistuttaa, että helposti pilaantuvia elintarvikkeita pitäisi säilyttää jääkaapin kylmimmässä osassa.

Kylmäsavustetuissa ja graavisuolatuissa kalatuotteissa todetaan säännöllisesti listeriabakteeria. Tyhjiö- ja suojakaasupakatut kalatuotteet tulisi säilyttää korkeintaan +3 asteessa, koska listeria voi lisääntyä myös alhaisissa lämpötiloissa. Pakkauksen avaamisen jälkeen tuotteet kannattaa syödä mahdollisimman pian.

Elintarvikkeita ei saa käyttää pakkaukseen merkityn viimeisen käyttöpäivän jälkeen. Myös itse graavattu kala voi sairastuttaa riskiryhmään kuuluvan henkilön.

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira suosittelee, että ikääntyneet, raskaana olevat ja henkilöt, joiden vastustuskyky on heikentynyt, eivät söisi graavisuolattuja tai kylmäsavustettuja kalatuotteita kuumentamatta. Elintarvikkeiden kuumennus tuhoaa listeriabakteerin.

Savu- ja graavikalatuotteissa saattaa esiintyä myös vakavan ruokamyrkytyksen eli botulismin aiheuttavaa bakteeria. Erityisesti lämminsavukala on riskituote. Myrkytys on kuitenkin Suomessa harvinainen. Sen syynä on yleensä tuotteen liian korkea säilytyslämpötila ja liian pitkä säilytysaika.

Muut kalavalmisteet, esimerkiksi silli lasipurkissa, kannattaa avattuna säilyttää pakkauksessa olevan ohjeen mukaan, kuitenkin enintään + 6 asteessa. Rikkoutuneiden tai pullistuneiden pakkauksien sisältöä ei tulisi käyttää.