HPV-rokote mietityttää sekä nuoria että vanhempia

Sosiaalisessa mediassa syntynyt kohu kohdunkaulan syöpää ehkäisevästä HPV-rokotteesta ei ole saanut tyttöjä kieltäytymään rokotteesta. Kouluterveydenhoitaja on kuitenkin saanut vastata lukuisiin rokoteaiheisiin kysymyksiin.

terveys
Terveydenhoitaja pistää rokotetta oppilaalle.
Tarja Hiltunen / Yle

Salon Moision koulussa rokotteiden antaminen aloitettiin tiistaina. Suurin osa 74:stä yhdeksäsluokkalaisesta ottaa rokotuksen.

Julianna Stara oli yksi rokotuksen ottaneista.

- Kyllä me vanhempien kanssa mietimme positiivisia ja negatiivisia asioita, joita tähän liittyy ja keskusteltiin luokkakavereiden kanssa. Kyllä se oli silti aika selvä, että otan rokotuksen, hän kertoo.

Vaikka rokote annetaan alaikäisille, saavat tytöt itse päättää, ottavatko he rokotuksen vai ei. Kouluterveydenhoitaja Marja Hiltusen mukaan ainakin osa tytöistä tietää, että he saavat itse tehdä päätöksen asiasta.

- Yksi tyttö tuli kysymään, että miksi kysyn lupalappua, vaikka hän saa itse sen päättää. Toinen tapaus oli, että äiti oli antanut luvan, mutta tyttö ei itse halua sitä ottaa. Se asia jää nyt sitten vielä muhimaan.

Kysymyksiä ja keskustelua runsaasti

Kouluterveydenhoitajalle kysymyksiä HPV-rokotteesta on tullut paljon. Niitä ovat esittäneet sekä vanhemmat että oppilaat,

- Nyt kohun jälkeen noin kolmasosa vanhemmista on tiedustellut rokotteesta, Hiltunen sanoo.

Vanhempia ovat huolettaneet rokotteen tarpeellisuus ja mediassa esillä olleet kovat komplikaatiot.

- Sanon heille, että sen tiedon pohjalta, mitä minulla on, rokote on luotettava. Sitä on jo kauan pistetty muualla ja Suomi on viimeinen Pohjoismaa, joka sen otti ohjelmaansa. Näkisin siis, että tämä on turvallinen, Hiltunen summaa.

Nuorten kysymykset ovat liittyneet muun muassa kuolemantapauksiin sekä seksuaalisuuteen ja hedelmällisyyteen. Myös rokotteen ainesosat ja niiden vaikutukset kiinnostavat.

- Nuoret pelkäävät, vaikuttaako rokote jotenkin siihen, saavatko he lapsia. Myös se, että siinä annetaan kolme rokotetta, on joistakin pelottava asia. Täytyy kestää niin monta piikkiä.

Yhteydenottoja on tullut myös ulkopuolisilta.

- Muutamat eivät ole olleet ihan asiallisiakaan. Jokaisella on tietysti oikeus omaan mielipiteeseensä, mutta toiset välittävät sellaista tietoa, että tämä tieto, johon meidän on uskottava, jää toissijaiseksi.