Hyppää sisältöön

Onko puuro aamiaispöydän kuningas?

Puuroon tylsistyneet voivat huokaista helpotuksesta. Puurolle löytyy ravitsemusterapeutin näkökulmasta useita haastajia. Esimerkiksi oikeanlainen leipä voi päihittää puuron aamupalataistossa.

Päivän tärkeimmäksi ateriaksikin kutsuttu aamupala aiheuttaa monessa lapsiperheessä harmaita hiuksia. Jos lapset ylipäätään suostuvat syömään jotain, he eläisivät vaikka pelkällä leivällä. Yleisen käsityksen mukaan lapsille pitäisi ainakin tarjota puuroa, sillä sehän on terveellisin mahdollinen vaihtoehto. Porilainen ravitsemusterapeutti Roope Mäkelä lohduttaa puurotaistoa käyviä vanhempia ja toteaa, että esimerkiksi leipä on aivan yhtä hyvä vaihtoehto kuin puurokin.

- Ruisleivästä saa kuitua jopa vähän reilummin kuin puurosta, mutta leivän ongelmana on siihen lisätty suola. Vähäsuolaisia leipiä on aika vähän tarjolla. Samoista raaka-aineistahan ne on tehty, joten siinä mielessä niitä on turha laittaa vastakkain. Sanotaanko, että ne ovat hyviä vaihtoehtoja toisilleen, Mäkelä toteaa.

Piilosuolaa ja -sokeria

Mäkelän mukaan myös muut viljavalmisteet, kuten murot ja myslit, tarjoavat vaihtelua aamupalapöytään. Ravintoarvoiltaan ne kuitenkin häviävät usein puurolle ja täysjyväleivälle.

- Mitä enemmän prosessoidumpaan suuntaan mennään, niin sitä tarkempi saa olla lisätyn suolan ja sokerin määrässä. Ja muroihin ja mysleihinhän niitä useimmiten lisätään, Mäkeä muistuttaa.

Mäkelän aamiaistarjotin

Minkälaisen aamiaisen Mäkelä lapselle tarjoaisi?  Siihen kuuluisi hänen mukaansa täysjyvää, kasvikunnan tuotteita, maito- ja lihavalmisteita.

- Pelkällä puurolla en välttämättä lähtisi liikkeelle, sillä siinä ei ole kauheasti energiaa. Sekoittaisin joukkoon marjoja tai lisäisin kylkeen hedelmän. Tai sitten tarjoaisin leipää leikkeleellä ja vihanneksilla. Juotavaksi tarjoasin lasillisen maitoa. Näillä kylläisyys saadaan pysymään parhaiten ja tulee syötyä monipuolista ravintoa, Mäkelä toteaa.

.
.