Aktiivituoli auttaa vanhuksen ylös nojatuolista

Vanhuksen avuksi keksittiin nojatuoli, joka auttaa istujan lempeästi ylös. Tamperelainen keksintö ottaa ensi askeliaan markkinoilla, suojakseen se sai patentin.

Kotimaa
Voitto Harju näyttää miten aktiivituolia käytetään
Marko Melto / Ylle

Tuolista ylös vaikeasti nouseva vanhus on monelle tuttu näky. Aina ei ole auttavaa kättä tarjolla, vaan vanhuksen olisi päästävä nojatuolista ylös omin voimin.

- Ikäihmiset kokevat vaikeana sen hetken, kun heidän täytyy nousta tuolista ylös. Tuolin avulla saadaan omia käsivoimia käyttäen apua nousuun. Tuoli työntää takapuolesta nousijaa ja nousu helpottuu, sanoo TamErgon toimitusjohtaja Petri Palo-Oja.

Huolellinen nousijan saatto on tuolin tärkein ominaisuus

Huonosti liikkuvan ihmisen apuvälineissä tärkeää on ergonomia. Nousemista helpottavassa tuolissa on tärkeää nousijan saattaminen kunnolla jaloilleen.

- Puolet tuolin kehitystyöstä vaatineesta ajasta meni siihen, että nousijan asentoa hiottiin oikeaksi, Petri Palo-Oja kertoo.

Kaikkiaan aikaa vierähti tuolin kehittämiseen 3,5 vuotta.

Tuolin mekaniikka tehdään Kangasalla. Kausalassa tuoli saa peitokseen kankaan, jonka värin asiakas voi päättää. Käyttäjän pituuden mukaan valitaan myös tuolin korkeus.Armi-aktiivituoli pääsi tosielämän testiin vanhainkodeissa. Käyttäjien palautteen perusteella tuolin ulkomuotoa ja mittasuhteita muutettiin.

Tampereelta maailmalle

Vaikka tarve on ollut ilmeinen aina, ei vanhuksen nousemista auttavaa tuolia ole muualla maailmassa. Armi saikin patentin suojakseen.

- Kun maailmalta ei löytynyt mitään vastaavaa, niin siitähän me innostuimme, sanoo Palo-Oja.

Ensi vuonna jälleenmyynti ulotetaan Pirkanmaalta koko Suomeen, ja tähtäimessä siintävät myös Suomen rajojen ulkopuolet.

- Tavoitteena on vuoden päästä lähteä myös muihin Pohjoismaihin, kaavailee Petri Palo-Oja.