1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Lapset ja nuoret neuvovat: Miten kotona pitäisi rangaista töppäilystä?

Lapset ja nuoret kertovat, että rangaistus rapsahtaa useimmiten törttöilystä, myöhästymisestä tai toisen vahingoittamisesta. Kohtuuttomana he pitävät viikkojen pelikieltoa tai rankaisemista huonosta koulumenestyksestä.

Kotimaan uutiset
Kuvassa lapsi pelaa tieokonepeliä kuulokkeet korvillaan
Heini Holopainen / Yle

Lukiolaiset kannattavat keskustelua ja varoittamista ennen rankaisemista. Jos viesti ei mene perille, ovat esimerkiksi aresti tai kotityöt hyviä rangaistuskeinoja.

Joidenkin kavereiden saamat tuomiot kuulostavat kohtuuttomilta. Yksi sai ala-asteella kaksi viikkoa arestia, koska myöhästyi kotoa pari minuuttia. Toinen taas sai alle seiskan arvosanasta kaksi viikkoa arestia.

- Yhdelle kaverilleni annetaan ihan liian tiukkoja rangaistuksia. Itse en saa huonoista arvosanoista rangaistusta – minua vain kannustetaan, että heikkojakin kokeita tulee, lukiota käyvä Tommi sanoo.

Ulkohousuista viikkojen pelikielto

Ala-asteikäiset kertovat, että vanhemmat rankaisevat heitä yleensä inttämisestä, rumien puhumisesta ja huonosta käytöksestä. 10-vuotias Benjamin sai viimeksi arestia, kun rikkoi isänpäiväkonsertin väliajalla pullon ulkoseinään.

- Sain siitä puhuttelun ja päivän kotiarestin. Kävin siellä pihalla vähän ylikierroksilla, ja se rangaistus oli ihan sopiva.

Kerran yksi kaverini sai viiden viikon pelikiellon, kun kaupassa tuli riitaa ulkohousujen ostamisesta.

Benjamin, 4.-luokkalainen

Pahin mahdollinen rangaistus olisi Benjaminin mukaan se, että kännykkä otettaisiin viikoksi pois. Myös pitkä pelikielto on ikävä.

- Kerran yksi kaverini sai viiden viikon pelikiellon, kun kaupassa tuli riitaa ulkohousujen ostamisesta. Se oli kyllä vähän liian kova rangaistus noin pienestä jutusta, Benjamin ihmettelee.

Benjaminin lisäksi myös 10-vuotias Tilda kertoo, että törttöilyn jälkeen omatunto alkaa usein kolkuttaa.

- Kaduttaa ja mietityttää, miksi piti tehdä niin, Tilda sanoo.

- Rangaistukset ovat siitä hyviä, että niiden jälkeen asia on käyty läpi eikä enää tarvitse murehtia, Benjamin sanoo.

Jos puhe ei riitä

Lukiolaiset kertovat, että he saivat nuorempana huomattavasti useammin ja enemmän rangaistuksia. Nykyään sanomista tulee esimerkiksi toisten fyysisestä tai henkisestä vahingoittamisesta sekä alkoholin juomisesta ja tupakoinnista.

Törttöilyt sovitetaan useimmiten ylimääräisillä kotitöillä tai arestilla.

- Jos esimerkiksi asiasta on huomautettu monta kertaa, aresti on ihan perusteltu rangaistus, luokiota käyvä Jasmiina pohtii.

Lue seuraavaksi