1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Ranskan hallitus käynnisti rasismitutkimuksen äärioikeiston lehteä vastaan

Pääministeri Jean-Marc Ayrault pyytää syyttäjää aloittamaan tutkimuksen oikeusministeri Christine Taubiraa koskevasta Minute-lehden kirjoituksesta.

Ulkomaat

Ranskassa hallitus on pyytänyt syyttäjä aloittamaan tutkimuksen siitä, onko äärioikeistolainen Minute-lehti syyllistynyt rasismiin kirjoittaessaan oikeusministeri Christine Taubirasta. Lehti muun muassa vertasi etusivullaan Taubiraa apinaan.

Pääministeri Jean-Marc Ayrault kertoo tiedotteessaan, että lehden kirjoittelua tutkitaan rasismin vastaisten lakien nojalla.

Myös rasisminvastainen järjestö SOS Racisme on sanonut nostavansa kanteen asiassa. Sosialistipuolueen edustaja ja SOS Racismen perustajajäsen Harlem Desir katsoo, että poliisin pitäisi takavarikoida Minuten numeron kaikki kappaleet.

Monet poliitikot ovat vaatineet Twitter-viesteissään syytettä lehden johtoa vastaan. Arvostelijoiden joukossa on sekä hallitsevan sosialistisen puolueen että oppositiossa olevan keskusta-oikeistolaisen UMP:n jäseniä.

Tämä on kolmas kerta kuukauden sisään, kun Ranskan nimekkäin tummaihoinen poliitiikko on joutunut vastaavanlaisen julkisen rasistisen pilkan kohteeksi.

Taubira sanoi viime viikolla Libération-lehden haastattelussa, että tapaukset ovat vain jäävuoren huippu siinä vihamielisyydessä, jota hän on kohdannut noustuaan sosialistihallituksen keskeisten ministerien joukkoon. Taubiran mukaan Ranskassa on murtumassa pitkäaikainen sosiaalinen tabu, jonka mukaan julkisessa keskustelussa ei käytetä avoimen rasistista kieltä. Hän myös totesi, että lisääntynyt rasismi uhkaa jo Ranskan yhtenäisyyttä.

Lähteet: AP, AFP, Yle Uutiset

Lue seuraavaksi