Hyppää sisältöön

Näin teet maailman parasta leipää - tästä pitävät kaikki

Mausteinen joululeipä jakaa mielipiteitä. Toiset pitävät mausteleivän makeasta mausta, toiset eivät voi sietää sen makua. Martan mallasleivässä makeus hiipii salakavalasti ja hurmaa yllättäen skeptisimmänkin maistelijan. Jopa huippukokki Hans Välimäki ihastui tähän leipään vierailessaan taannoin Rovaniemellä tv-ohjelman kuvauksissa.

Mallasleipä on kaunis ja herkullinen. Kuva: Tuomas Toivainen / Yle

Martan mallasleipä

3 dl mallasmäskiä

2-2,5 dl piimää

½ rkl suolaa

1tl anista

1 tl kanelia

1 tl kuminaa

n.1/2 dl siirappia

n. ½ dl omenasosetta

1-1,5 pussia kuivahiivaa( tai 1 pala tuoretta hiivaa)

4 dl karkeita ruisjauhoja

6 dl hiivaleipäjauhoja

50 g voita

VINKKI: Jos ei ole valmista mallasmäskiä saatavilla voit sen tehdä seuraavalla tavalla. 1,5 dl maltaita lisätään 3 dl kiehuvaa vettä ja annetaan seoksen hautua ja jäähtyä noin 1-2 tuntia.

Lämmitä mallasmäski ja piimä kädenlämpöiseksi (jos käytät kuivahiivaa, silloin nesteen lämpötila hiukan kädenlämpöisemmäksi.)

Lisää seokseen suola, mausteet, siirappi ja omenasose. Lisää ruisjauhot ja kuivahiiva puuharukalla seokseen. Alusta hiivaleipäjauhot taikinaan ja lopuksi pehmeä voi.

Anna taikinan kohota noin kaksinkertaiseksi.

Leivo taikinasta kaksi leipää. Tee leipien päälle ristikkäiset viillot sahanteräveitsellä.

Paista leipiä 200 asteessa 45 - 60 minuuttia. Voit voidella leipiä paistamisen loppuvaiheessa tai valmiita, kuumia leipiä joko siirappivedellä tai voisulalla. Näin saat leipiin kauniin kiillon.

Leivät sopivat hyvin pakastettavaksi. Pakasteessa leivän maku vahvistuu.

Ohje: Kotitalousneuvoja Anna-Liisa Tikkanen Lapin Martat ry