Tramppilaivalla maailman laidalla

Tuore jungmanni seisoi keväisenä iltana 1971 nyssäköineen rannassa ja odotteli ensimmäisen työpaikkansa tuloa satamaan. Näin kuvaillaan vuosia merillä viettäneen Timo Sylvänteen tuoreessa kirjassa. Muistojen aarrearkkuun mahtuu niin metkuja kuin merenkäyntiä.

kirjallisuus
Timo Sylvänne pitää kirjoittamaansa kirjaa kädessään
Kati Rantala / Yle

Merimiesten tarinat ovat täynnä seikkailuja, eksoottisia maita ja vaarallisisa tilanteita myrskyn silmässä. Entinen radiosähköttäjä Timo Sylvänne hyppäsi laivan kyytiin nuorena miehenä vuonna 1971.

- Ensimmäinen laiva oli kuuluisa White Rose. Kun sinne meni, niin eihän siellä oikein löytyny ketään. Käytävillä oli ämpäreitä, mihin vesi tippui katosta, kun laiva oli ollut kylmänä. Radiolähettimen ympäriltä täytyi aamuisin hakata jäät pois, kun sinne oli kertynyt vettä ja se oli yöllä jäätynyt, Timo Sylvänne kuvailee.

Sylvänne on nähnyt yhteensä 50 maan satamat ja vieraillut kaikilla mantereilla etelämannerta lukuunottamatta. Merimiespalvelutoimisto tilasi lehteensä entisen merenkulkijan muistoja ja kokemuksia ja lopulta jutut taittuivat kokonaiseksi kirjaksi. Timo Sylvänteen kynäilemä Allright taas mennään - tarinoita tramppilaivoilta näki päivänvalon tällä viikolla.

Villin linjan meininkiä

Timo Sylvänne työskenteli niin sanotuilla tramppilaivoilla, eli villin linjan laivoilla.

- Villin linjan laivat ovat vastakohtana linjalaivoille, jotka ajavat säännöllistä reittiä paikasta toiseen. Meillä ajettiin pitkiä matkoja lastinhakuun, ja kun lasti otettiin kyytiin saattoi päämäärä muuttua kesken kaiken. Parhaimmillan yhdellä reissulla tuli viisi eri purkaussatamaa ennenkuin se lopullinen löytyi.

- Tämä perustui radioyhteyden toimivuuteen. Radion kautta tuli tieto, mihin suuntaan kuului lähteä, jotta varustaja sai parhaan tuoton, Sylvänne kertoo.

Tarinoita riittää

Muistellen merivuosiaan, toteaa Sylvänne, että aikansa kutakin.

- Aika on hirveästi kullannut näitä muistoja. Enää ei tekisi mieli lähteä. Se on haastavaa olla viikkokaupalla kiikkumassa siellä. Eräskin laiva kallistui parhaimmillaan 52 astetta ja yliperämies selitti, että 55 asteen jälkeen laiva ei enää oikene.

Vaikka Allright taas mennään - tarinoita tramppilaivoilta pitää sisällään huikean määrän muistoja, jää kansien ulkopuolelle vielä rajaton varasto kertomuksia.

- Näitähän on kerätty nyt kymmenen vuoden lehtikirjoituksista ja edelleen se lehti haluaa näitä julkaista. Niitä ilmestyy neljä tarinaa vuodessa. Tiedä sitten, tuleeko muisteluiden kakkososa vielä joskus, TImo Sylvänne huikkaa.

Allright taas mennään - tarinoita tramppilaivoilta on ostettavissa netissä osoitteessa www.aanimeri.fi (siirryt toiseen palveluun) sekä Rauman merimuseosta.