1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Lastenloru kauppalistana ja numerot kuvina: muistisäännöt helpottavat huonomuistisen arkea

Muisti on ominaisuus, mutta muistamista voi harjoitella esimerkiksi toiston avulla. Nimiin liittyvillä mielikuvilla ja numeroiden nimeämisellä pääsee jo pitkälle, neuvoo muistikouluttaja Jarmo Luttinen.

Kuva: Meeri Niinistö / Yle

Kaikella sellaisella, mitä ei erityisesti paina mieleensä, on taipumus unohtua, ellei sitten omista ilmiömäistä muistamisen kykyä. Muisti ja muistaminen ovat eri asioita, muistuttaa muistikouluttaja taikuri Jarmo Luttinen Lahdesta.

- Muisti on jokaisella henkilökohtainen ominaisuus, joka on jo syntyessä. Muistamista sen sijaan voi parantaa ja taito on pysyvä. Toiset muistavat vain numeroita ja toiset vain nimiä. Miten muistan ja mitä muistan, niitä seikkoja voi kohentaa huomattavasti.

- Toistamalla muistaminen helpottuu ja kiinnostus asiaa kohtaan auttaa myös muistamista. Muistamista voi harjaannuttaa myös erilaisilla tekniikoilla.

Huonomuistiseksi itsensä nimeävä Luttinen on rakentanut esimerkiksi numeroille muistisäännöt, joiden avulla hän kykenee luettelemaan mitä käsittämättömämpiä numerosarjoja. Piin desimaaleista hän osaa luetella ensimmäiset kaksi tuhatta.

- Numerot eivät haise, pompi tai liiku. Ne ovat vain numeroita ja siksi sinällään vaikeita muistaa. Mutta kun luo numerosta mielikuvan ja rakentaa mielikuville reitin, numeroiden muistaminen muuttuu helpoksi, kuvailee Luttinen.

Luttinen itse muistaa numerot symboleina. Esimerkiksi numero 4 kuvaa isoa purjetta, numero 2 joutsenta ja numero 1 kengän päällä kököttävää kynttilää.

- Mielikuvat pitää tehdä kovin eläväisiksi ja poikkeuksellisiksi, jotta ne jäävät mieleen.

Pää, olkapää, peppu – kaalia, porkkanaa ja kananmunia

- Kaupassa käytän apuna lastenlorua: pää, olkapää, peppu, polvet, varpaat ja niin edelleen. Kaali on pään paikalla, porkkanamaa olkapäällä, polvilumpioiden paikalla kananmunat, luettelee Luttinen omaperäistä mielikuviin liittyvää muistisääntöään. 

Luttisen mielestä nimien muistamista auttaisi huomattavasti, jos me puhuttelisimme tuttaviamme nimillä.

Kaali on pään paikalla, porkkanamaa olkapäällä, polvilumpioiden paikalla kananmunat.

Jarmo Luttinen

- Monissa kulttuureissa ihmisiä tervehditään nimillä ja keskustelujen lomassa nimet vilahtelevat tiuhaan tahtiin. Meillä Suomessa esittäydytään mumisemalla nimet päällekkäin. Ei ihme, että nimet eivät jää mieleen, kun niitä ei edes kuule, arvioi Luttinen.

Hän auttaa itse itseään muistamaan nimet luomalla niistäkin mielikuvia seuraavaan tyyliin. Jos ihmisen etunimi on Matti, taikuri ajattelee Mattia kukkarossa. Pekasta tulee Pekka_ puupää_ ja Hannusta Hannu hanhi.

- Olennaista on keskittyä nimeä kantavaan ihmiseen katsomalla häntä ja luomalla mielikuvan nimestä. Mielikuva palauttaa nimen myöhemmin mieleen. Itselläni on nimille kymmenittäin mielikuvia, joiden avulla muistan paremmin, avaa Luttinen yhtä muistitekniikkaansa.