Kuka maksaa päiväkotilasten ksylitolit?

Sosiaali- ja terveysministeriö suosittelee, että lapset saisivat päivähoidossa ilmaisen ksylitolipastillin aterian jälkeen. Pastillien maksaminen päivähoidon varoista ei kuitenkaan välttämättä onnistu.

Kotimaa
Tyttö laittaa ksylitolipastillin suuhunsa
Satu Krautsuk / Yle

Sosiaali- ja terveysministeriön suositus ilmaisten ksylitolipastillien jakamisesta päivähoidossa on nostanut esiin huolen pastillien maksajasta.

Esimerkiksi Kemin ja Tornion päivähoitotoimet suhtautuvat pastillien päivittäiseen antamiseen myönteisesti, mutta päivähoidon niukoista rahoista niitä ei haluttaisi maksaa. Kummassakin kunnassa on laskettu, että yhden päivittäisen ksylitolipastillin antaminen lapsille maksaisi vuosittain noin 8 000-10 000 euroa.

- Kun tätä niukkuutta täytyy koko ajan jakaa, niin mistä sen rahan sitten ottaisi pois, jos se nyt ylimääräisenä vuoden 2014 budjettiin laitettaisiin? Tornion päivähoidon päällikkö Riitta Keloneva kysyy.

Suun terveys kuuluu hammashuoltoon

Kemiläislapsille on tähänkin asti annettu yksi päivähoidon maksama ksylitolipastilli päivässä, mutta ministeriön suosituksen vuoksi asia harkitaan uudelleen.

Kun tätä niukkuutta täytyy koko ajan jakaa, niin mistä sen rahan sitten ottaisi pois?

Riitta Keloneva

Päivähoidonjohtaja Kaisa Rauvala kertoo, että pastillien maksamisesta on keskusteltu hammashuollon kanssa.

- Mielestäni sen kummemmin perusopetuksen kuin varhaiskasvatuksenkaan perustehtävään ei kuulu suun terveydenhuolto. Tokihan me yhteistyötä teemme ja jaamme tabletit, Rauvala huomauttaa.

Vanhempien maksamia pastilleja

Torniossa ksylitolia saa tällä hetkellä vain osa päivähoitolapsista; pastilleja jaetaan niissä päiväkodeissa, joissa vanhemmat maksavat ne.

Myös Torniossa ollaan sitä mieltä, että ksylitolipastillit kuuluisivat hammashuollon maksettavaksi.

- Aiemmin ksylitolipastillit tulivat meille hammashuollon kautta. Jatkossakin olisi hyvä keskustella, olisiko mahdollista sieltä puolelta tuoda pastillit päiväkoteihin, Keloneva toteaa.