Lukas Moodysson teki iloisen elokuvan

Ruotsalaisohjaaja Lukas Moodyssonin uusi draamakomedia sijoittuu 1980-luvun alun Tukholmaan. Elokuva palaa hengeltään ohjaajan 2000-luvun vaihteen elokuvasuosikkien, Fucking Åmålin ja Kimpassa-elokuvien tunnelmiin.

kulttuuri
kolme tyttöä

Ruotsalaisohjaaja Lukas Moodyssonin uusi elokuva on tehty ohjaajan 1990-luvun lopun läpimurtoelokuvan, _Fucking Åmålin _hengessä.

Fucking Åmålin tapaan kyseessä on nuorten tyttöjen yhdessäoloa kuvaava kasvutarina. Uudessa elokuvassa eletään tosin varhaisnuorten arkea vuoden 1982 Tukholmassa. Elokuvan tunnelma on elämäniloinen, myöntää myös Yle Uutisten tapaama ohjaaja itse.

- Tämä on ehkä hauskin tekemäni elokuva. Kuvauksissakin oli kivaa. Olen poikkeuksellisesti myös lähes täysin tyytyväinen elokuvaan, kun yleensä olen kauhean itsekriittinen, Moodysson toteaa.

Me ollaan parhaita! pohjaa ohjaajan vaimon kokemuksiin

Elokuvassa kolme tyttöä päättää perustaa punk-bändin ja tunkeutua poikien kansoittamalle treenikämpälle. Tarina pohjautuu ohjaajan vaimon omaelämäkerralliseen sarjakuvakirjaan.

Ohjaaja ei silti allekirjoita sitä, että elokuva olisi pelkästään tyttöjen tarina. Hänellä on myös omakohtaisia muistoja elokuvan kuvaamasta ajasta.

- Jotkut asiat olivat paremmin ja jotkut huonommin vuonna 1982 kuin nyt. Punk-kulttuurissakin oli omat ongelmansa. Kuuntelin ja soitin silloin punkkia itsekin ja halusin 12-13-vuotiaana olla punkkari. Mutta punkissa oli myös omat machot puolensa, jotka eivät sopineet minulle, Moodysson muistaa.

Moodysson on tottunut ylistykseen ja lyttäämiseen

Moodyssonin itsenäisyyspäivänä meillä ensi-iltansa saava Me ollaan parhaita! on vaihteeksi varsin positiivinen verrattuna edelliseen, globaaliin eriarvoisuuteen vuonna 2009 porautuneeseen elokuvaan Mammutti. Hidastempoinen ja vakava _Mammutti _sai aikanaan kriitikoilta ja yleisöltä ristiriitaisen vastaanoton.

- Tässä ajassa sekä aikuiset että nuoret tuntuvat tarvitsevan enemmän ulkopuolista hyväksyntää. Itseluottamuksemme on huono. Uuden elokuvani päähenkilöt eivät kauheasti välitä. Heistä on ennemminkin positiivista se, jos ihmiset eivät tykkää heistä. Se voi olla kohottava tunne. Jos ihmisten mielestä teen huonoa duunia, tulen siitä joskus tosi surulliseksi. Joskus olen kuitenkin tosi, tosi ylpeä ja iloinen, jos ihmiset vihaavat minua, Moodysson naurahtaa.

Ohjaaja haluaa tehdä heti uuden elokuvan

Yksi tunnetuimmista Moodyssonin elokuvista, reilu kymmenen vuotta sitten valmistunut ja paljon keskustelua herättänyt, synkkä ja rankkakin elokuva Lilja 4-ever kertoi puolestaan nuoresta, itäeurooppalaisesta pakkoprostituoidusta naisesta Ruotsissa.

- Tavallisesti tunne elokuvan valmistumisen jälkeen on, että ei koskaan enää. Tällä kertaa on se olo, että haluan tehdä lisää. Minun täytyy tehdä elokuvia ja puhua sekä ihanista että kamalista asioista, ohjaaja muistuttaa.