Kunnianosoitus kotikaupungille poiki netti-ilmiön

1970-luvulla roskiksesta pelastetut mustavalkoiset Kajaani-postikortit ovat nousseet some-hitiksi. Olli Korhosen blogissaan julkaisemat kuvat postikorteista ovat huokailuttaneet ainakin paikkakuntalaisia, mutta alkunsa ilmiö sai historiantutkijoilta, jotka julkaisivat Korhosen blogiin linkin valtakunnallisessa Agricola-verkossa.

internet
1960-luvun mustavalkoinen postikortti Kajaanin Raatihuoneentorilta.
Olli Korhonen

Alun perin luontovalokuvauksen vuoksi bloginsa (siirryt toiseen palveluun) perustanut Olli Korhonen hämmästelee vuosikymmeniä sitten pelastamiensa postikorttien vetovoimaa netissä.

- Kuvat ovat olleet katsottavissa jo pari vuotta, mutta parin viime viikon aikana ne ovat keränneet katsojia. Marraskuun alussa yhtenä päivänä oli 3700 kävijää, ja se on itsellekin yllätys.

1960-luvun postikortti Kajaanin Kauppakadulta.
Olli Korhonen

- Uskon, että kuvien linkittyminen valtakunnalliseen Agricola-verkkoon on yksi keskeinen syy innostukseen. Se on yliopistojen, historian laitosten, arkistojen ja museoiden sivusto, Korhonen kertoo.

Historiaa liittyy myös kuvien pelastumiseen.

- Olin 40 vuotta sitten töissä hankkimassa opiskelurahoja paikallisessa valokuvausliikkeessä Kuva-Hynnisellä. Värikuvien tullessa alalle, saivat mustavalkoiset kuvat siirtyä roskakoriin. Nämäkin olivat jo pahvilaatikossa takapihalla.

- Ajattelin, että ei tämän näin kuulu mennä. Otin ne talteen ja ajattelin, että kyllä näillä jotain merkitystä jollekin joskus on, Korhonen muistelee.

1960-luvun postikortissa ilmakuva Kajaanista.
Olli Korhonen

Korhonen on syntyisin Kuhmosta, ja on asunut ja opiskellut Kajaanissa. Nykyään Suonenjoella asuva Korhonen arvelee nostalgian kaipuun ja kotiseuturakkauden vetäneen monia katsomaan kuvia vanhasta kotikaupungistaan.

- Kyllä huomattavissa on myös kuinka entiset Kajaanissa asuneet ovat käyneet blogissa ja kommentoineetkin jonkun verran.

- Historiantutkijat ovat olleet kiitollisia tekemästäni työstä, mutta itse halusin tehdä tämän kunnianosoituksena entiselle kotikaupungilleni, Korhonen sanoo.

Facebook-jakoja blogipostaus (siirryt toiseen palveluun) vanhoista postikorteista on saanut myös nykyisten kajaanilaisten keskuudessa.