1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. internet

Kunnianosoitus kotikaupungille poiki netti-ilmiön

1970-luvulla roskiksesta pelastetut mustavalkoiset Kajaani-postikortit ovat nousseet some-hitiksi. Olli Korhosen blogissaan julkaisemat kuvat postikorteista ovat huokailuttaneet ainakin paikkakuntalaisia, mutta alkunsa ilmiö sai historiantutkijoilta, jotka julkaisivat Korhosen blogiin linkin valtakunnallisessa Agricola-verkossa.

Kuva: Olli Korhonen

Alun perin luontovalokuvauksen vuoksi bloginsa (siirryt toiseen palveluun) perustanut Olli Korhonen hämmästelee vuosikymmeniä sitten pelastamiensa postikorttien vetovoimaa netissä.

- Kuvat ovat olleet katsottavissa jo pari vuotta, mutta parin viime viikon aikana ne ovat keränneet katsojia. Marraskuun alussa yhtenä päivänä oli 3700 kävijää, ja se on itsellekin yllätys.

Kuva: Olli Korhonen

- Uskon, että kuvien linkittyminen valtakunnalliseen Agricola-verkkoon on yksi keskeinen syy innostukseen. Se on yliopistojen, historian laitosten, arkistojen ja museoiden sivusto, Korhonen kertoo.

Historiaa liittyy myös kuvien pelastumiseen.

- Olin 40 vuotta sitten töissä hankkimassa opiskelurahoja paikallisessa valokuvausliikkeessä Kuva-Hynnisellä. Värikuvien tullessa alalle, saivat mustavalkoiset kuvat siirtyä roskakoriin. Nämäkin olivat jo pahvilaatikossa takapihalla.

- Ajattelin, että ei tämän näin kuulu mennä. Otin ne talteen ja ajattelin, että kyllä näillä jotain merkitystä jollekin joskus on, Korhonen muistelee.

Kuva: Olli Korhonen

Korhonen on syntyisin Kuhmosta, ja on asunut ja opiskellut Kajaanissa. Nykyään Suonenjoella asuva Korhonen arvelee nostalgian kaipuun ja kotiseuturakkauden vetäneen monia katsomaan kuvia vanhasta kotikaupungistaan.

- Kyllä huomattavissa on myös kuinka entiset Kajaanissa asuneet ovat käyneet blogissa ja kommentoineetkin jonkun verran.

- Historiantutkijat ovat olleet kiitollisia tekemästäni työstä, mutta itse halusin tehdä tämän kunnianosoituksena entiselle kotikaupungilleni, Korhonen sanoo.

Facebook-jakoja blogipostaus (siirryt toiseen palveluun) vanhoista postikorteista on saanut myös nykyisten kajaanilaisten keskuudessa.