Arhinmäki: Parhaiten pienituloisia puolustetaan hallituksesta käsin

Vasemmistoliiton puoluevaltuusto päättää ensi viikon lauantaina, hyväksyykö puolue hallituksen rakenneratkaisut, vai lähteekö se hallituksesta. Puolueen puheenjohtaja liputtaa näkyvästi hallituksessa jatkamisen puolesta, samoin lähes kaikki kansanedustajat.

politiikka
Paavo Arhinmäki
Paavo Arhinmäki vieraili Ykkösaamussa 13.4.2013Yle

Vasemmistoliitto ei hyväksynyt alkusyksystä hallituksen rakenneuudistuksia suoralta kädeltä, vaan siirsi lopullisen ratkaisun ensi viikon lauantaina kokoontuvalle puoluevaltuustolle. Puolueen hallitus ja eduskuntaryhmä pohtivat keskiviikkoiltapäivän, miten kokousta evästetään.

Puolueen puheenjohtaja ja miltei kaikki kansanedustajat kannattavat hallitustyön jatkamista. Mielipidekyselyissä jatkon kannalla on myös kannattajien enemmistö.

- Parhaiten pieni- ja keskituloisia puolustetaan hallituksesta käsin. Esimerkiksi Ruotsissa työttömyysturvaa on heikennetty, toisin kuin Suomessa, puolueen puheenjohtaja, urheilu- ja kulttuuriministeri Paavo Arhinmäki sanoo.

Peruspalvelut ja tuloerot

Kun valtuusto ja eduskuntaryhmä kokoontuvat reilun viikon päästä, hallituksen rakenneratkaisut eivät ole täysin selvillä. Vaikeinta vasemmistoliitolle on kuntarakenteisiin kajoaminen. Kunnilta vaaditaan kahden miljardin säästöjä.

- Peruspalvelut eivät saa heikentyä, se on meidän kynnyskysymyksiä ja tuloerot eivät saa kasvaa, puheenjohtaja Arhinmäki sanoo.

Arhinmäki muistuttaa, että kuuden puolueen hallituksessa kaikkien on tultava vastaan.

Liian ruusuiset odotukset

Vastustajien leirissä puoluehallituksen jäsen, kansainvälisen politiikan professori Heikki Patomäki arvostelee kovin sanoin hallitusta. Hallitusohjelma laadittiin epärealististen odotusten pohjalta.

Erityisesti yhteisöveropäätös on ollut Patomäen mukaan kova pala hyväksyä.

- Samoin leikkaukset sosiaali- ja terveyspalveluihin ja koulutukseen, Patomäki sanoo.

Patomäen mielestä Eurooppa-politiikka on kaiken pahan alku.

- Kun kriisimaat on pakotettu leikkauksiin ja palkkojen alennuksiin velanmaksun ja kilpailukyvyn nimissä, se on kääntynyt tarkoitustaan vastaan. Velka-aste on päinvastoin kaikkialla Euroopassa lisääntynyt, Patomäki sanoo.

Hänen mukaansa tämä vain syventää taantumaa myös Suomessa.

"Edustajien ja ministerien mollaaminen ottaa kunnolla päähän"

Ensimmäisen kauden kansanedustaja Eila Tiainen on sydämistynyt hallitustyön kriitikkojen puheista.

- Niin kuin emme tekisi täällä mitään, Tiainen sanoo. Hän uskoo, että arvostelijat eivät tunne asioita, joita moittivat.

Kansanedustaja Tiainen epäilee, että taustalla on vasemmistoliittoa yhä rasittavia vanhoja kiistoja.

Hän kannattaa kunnon keskustelua ja tuuletusta puoluevaltuustossa.

- Toiset ovat yhteistyöhakuisemman politiikan puolella. Myös arviot siitä mitä tapahtuisi, jos vasemmistoliitto lähtisi hallituksesta oppositioon vaihtelevat, Tiainen sanoo.