Kunniakapellimestari kiittää Lahden lama-ajan poliitikkoja

Sinfonia Lahden kunniakapellimestari Osmo Vänskä suree Minnesotan orkesterin tilannetta ja antaa kiitosta lahtelaiselle 1990-luvun kulttuuripolitiikalle.

kulttuuri
Osmo Vänskä.
Osmo VänskäGreg Helgeson

Sinfonia Lahden konsertissa Sibeliusta ja Tsaikovskia johtanut Osmo Vänskä on vastikään jättänyt taakseen Minnesotan orkesterin sotkut.

Hän kertoo yrittäneensä sovitella orkesterin ja hallinnon välistä kiistaa. Turhaan.

- Lähetin kirjeen, jossa totesin, että jos kevään konsertit vaarantuvat ja ne joudutaan peruuttamaan, minun on lähdettävä. Sopua ei löytynyt ja minun oli pidettävä sanani.

Vänskä irtisanoi itsensä 1. päivä lokakuuta.

Hän kertoo surevansa soittajien tilannetta ja toimeentuloa, vaikka oma kalenteri täyttyy vierailuista. Yhdysvaltoihin Suomessa parin viikon vierailulla oleva Vänskä aikoo palata loppuviikosta.

- Minulla on edelleen asunto Minneapolisissa, enkä ole ajolähtötilanteessa. Vasta ensi vuoden puolella on aika miettiä yhtään mitään isompia ratkaisuja kiinnitysten tai muun suhteen.

Kulttuuri kantoi Lahdessa laman yli

Sinfonia Lahti nousi maakuntaorkesterista kansainväliseen maineeseen Osmo Vänskän kaudella.

Nykyisen kunniakapellimestarin kausi lahtelaisorkestarin johdossa kesti peräti kaksi vuosikymmentä, vuodesta 1988 vuoteen 2008. Sibeliustalon rakentamiseen orkesterin menestyksellä on katsottu olleen merkittävä rooli.

1990-luvun lama koetteli Lahtea rajusti, pahimmillaan useampi kuin joka neljäs kaupunkilainen oli työtön. Uskoa kulttuuriin riitti silti, muistaa maestro.

- Poliitikot pitivät huolta orkesterista vaikeinakin aikoina. Muistan kun silloinen kaupunginjohtaja Kari Salmi totesi, että orkesterihan tuo ainoat hyvät uutiset Lahdesta. Juuri vaikeina aikoina kulttuurin kannattaa satsata.

Minnesotassa orkesterin työsulku on nyt Vänskän mukaan kestänyt yli vuoden eikä sopua vieläkään näy. Hän kertoo, että vaikka lama on takana ja talous noususuhdanteessa, orkesterin hallitus haluaa vedota neuvotteluissa neljän, viiden vuoden takaisiin lukuihin.

- Tilanne on mennyt koko ajan vain pahemmaksi, se on katastrofaalinen. Kun yli satavuotista traditiota ollaan siellä ajamassa alas, olen toisaalta helpottunut, ettei minun tarvitse olla siinä osallisena.