Helsinki tähyää energiapihiksi

Rakennusten energiankulutuksen vähentämisessä Helsingin tavoitteet ovat lähes kolmanneksen tiukemmat kuin kansalliset tavoitteet. Rakennukset on suurin yksittäinen energiaa kuluttava ryhmä kaupunkialueella.

energia
Helsinki
Juha-Pekka Inkinen / Yle

Helsingin kaupungin rakennusten energian kulutusta on yritetty vähentää systemaattisesti 1990-luvulta lähtien.

Helsingin rakennusviraston johtavan energia-asiantuntija Katri Kuusisen mukaan nyt tavoitteena on matalaenergiarakentaminen ja passiivienergiarakentaminen, mutta seuraava tulevaisuuden tavoite on lähes nolla energiarakentaminen.

Helsinki kuluttaa 15 % energiasta

Helsingin kaupunkikonserni kuluttaa noin 15 % Helsingin alueella kulutettavasta energiasta. Suurin kulutussiivu lankeaa kaupungin rakennuksille.

- Helsingin energiasäästötavoite oli jo alunperin kolmanneksen kansallista tavoitetta tiukempi, mutta kansalliset tavoitteet ovat tiukentuneet niin paljon, että itse asiassa nyt ollaan varmasti jo 50 % tasossa verratuna siihen, mitä tehtiin 20 vuotta sitten, Kuusinen kertoo.

Energiatehokas rakentaminen halpaa

Hyvä energiatehokkuus nostaa rakennuskustannuksia vain pari prosenttia verrattuna sellaiseen rakennukseen, jossa energia-asioita ei ole ollenkaan huomioitu.

Kuusisen mukaan energiatehokkaita rakennuksia voidaan rakentaa ihan yhtälailla kivestä, sementistä, puusta tai uusista rakennusmateriaaleista. Ratkaisevaa on energian käyttöratkaisut.

Tulevaisuus

Helsingin rakennusviraston suunnittelupöydällä tähytään rakennusten energiasäästöasioissa jo pitkälle tulevaisuuteen.

- Tulevaisuudessa ei riitä enää, että rakennus kuluttaa itsessään vähän, vaan meidän pitäisi tuottaa siinä paikan päällä vielä itse energiaa eli kyllä tarkoitus on päästä vielä nykyistäkin paljon pitemmälle, Katri Kuusinen sanoo.