Tuomioja: Venäjän lähimaiden painostus "ei todellakaan hyväksyttävää"

Suomi paheksuu Venäjän harjoittamaa painostusta, jolla se on pyrkinyt estämään entisten neuvostotasavaltojen liittymisen EU:n vapaakauppasopimukseen. Esimerkiksi Moldovan hallitus haluaa suunnata maansa länteen.

Ulkomaat

Venäjä on ottanut käyttöön jyrkän linjan suhteessa entisten neuvostotasavaltojen pyrkimyksiin päästä läheisempään yhteistyöhön EU:n kanssa. Tarkoitus on estää Moldovaa, Georgiaa ja Ukrainaa liittymästä EU:n vapaakauppasopimukseen, ja taivutella maat mukaan Venäjän omaan tulliliittoon.

Esimerkiksi Moldovan päävientituotteen viinin tuonti Venäjälle kiellettiin hygieniasyihin vedoten. Venäjä on myös uhkaillut kaasuntoimitusten katkaisemisella ja moldovalaisten siirtotyöläisten karkottamisella Venäjältä.

- Suurin osa moldovalaisista tukee valitsemaamme linjaa. Olemme päättäneet hakeutua eurooppalaisen integraation piiriin, sanoo Moldovan ulkoministeri Natalia Gherman Yle Uutisille.

Hänen mielestään ulkopuolisten ei pitäisi puuttua Moldovan päätöksiin.

- Kannatamme sitä, että toisten valintoja kunnioitetaan, oli kyse sitten sisä- tai ulkopolitiikasta, Gherman sanoo.

Moldova on vienyt painostustoimet maailman kauppajärjestön WTO:n ratkaistavaksi.

"Painostus ei hyväksyttävää"

Gherman neuvotteli Suomessa ulkoministeri Erkki Tuomiojan (sd.) kanssa EU:n itäisen kumppanuuden ohjelmasta, johon vapaakauppasopimus kuuluu. Tuomioja paheksui Venäjän linjaa.

- Meille tässä ei ole kysymys siitä että olisimme pakottamassa ketään valitsemaan mitään. Toivoisimme, että Venäjällä olisi sama näkemys, Tuomioja sanoi.

- Senkaltainen painostus ja kauppapoliittiset toimet joita ollaan nähty eivät ole todellakaan hyväksyttäviä, hän jatkoi.

Tuomiojan mukaan aiheesta on keskusteltu Venäjän hallituksen kanssa.

- Me kaikki olemme tietysti eri yhteyksissä pitäneet tätä tematiikkaa hyvin selvästi esillä, Tuomioja sanoi.

Hänen mielestään EU ei halua jakaa Eurooppaa etupiireihin.

- Emme me ole luomassa mitään vaikutuspiirejä tai alueita jotka olisivat muilta suljettuja.

Tavoitteena EU-jäsenyys

Moldovan hallituksen pitkän aikavälin tavoite on päästä EU:n jäsenehdokkaaksi. Unionin jäsenmaista kuitenkaan tuskin löytyy halukkuutta avata ovea Moldovalle, jonka asukasta kohti laskettu kansantulo on noin puolet naapurimaan Romanian vastaavasta. Silti jäsenyys on ulkoministeri Ghermanin mielestä järkevä tavoite.

- Kyllä se on hyvin realistista. Kaikki pyrkimyksemme tähtäävät siihen, Gherman sanoo.

EU-tielle voi kuitenkin tulla vielä hangoittelevien jäsenmaiden lisäksi muitakin mutkia. Moldovan oppositiossa oleva kommunistipuolue vastustaa EU:n kanssa kaavailtua sopimusta. Myös liki puolet kansasta liittyisi mielipidekyselyjen mukaan mielummin Venäjän tulliliittoon.

EU:n puolesta taas puhuu taloudellinen apu. Unioni tukee Moldovaa vuosittain liki sadalla miljoonalla eurolla, ja lisää tukea on luvassa jos maa toteuttaa uudistuksia. Lisäksi EU on vapauttamassa moldovalaisen viinin tuonnin.