1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kokenut koelentäjä kehuu Hawkia

Ilmavoimista eläkkeelle jäänyt koelentäjä Jyrki Laukkanen kertoo Hawkin olevan kokonaisuutena paras kone, jolla hän on lentänyt. Hawk-onnettomuudet johtuvat Laukkasen mukaan usein inhimillisestä virheestä.

Yli kolmekymmentä vuotta Ilmavoimien koelentäjänä toiminut Jyrki Laukkanen kuvaa Hawk-suihkuharjoituskonetta parhaaksi koneeksi, jolla hän on lentänyt. Yhteensä 151 eri konetyypillä lentänyt Lakkanen istui ensimmäisen kerran Hawkin ohjaamossa vuonna 1980, kun koneet saapuivat Suomeen. Viimeisin kerta oli viime kesänä.

– Hawk on kokonaisuutena kaikkein paras kone, jolla olen lentänyt, kertoo Ilmavoimista vuonna 2002 eläkkeelle jäänyt Laukkanen.

Laukkanen on viettänyt Hawkin ohjaamossa toistatuhatta tuntia. Hänen mukaansa suihkuharjoituskoneen ohjaamo on järjestetty hyvin, ja kone reagoi vakaasti ohjaimiin. Näkyvyys koneesta on parempi kuin esimerkiksi MiG-hävittäjästä, ja laskeutumiset ovat helppoja, Laukkanen listaa.

Ennen tämänpäiväistä turmaa Hawk-onnettomuuksia oli tapahtunut yksitoista, joissa oli kuollut viisi Ilmavoimien lentäjää. Laukkanen sanoo, että lähes kaikki onnettomuudet ovat johtuneet inhimillisestä erehdyksestä. Lisäksi onnettomuudessa sattumat tuppaavat kasaantumaan.

Kahden koneen taktisessa lentoharjoituksessa tilanteet tulevat nopeasti ja lentäjät saattavat kadottaa hetkeksi näköyhteyden toisiinsa. Silloin lentoradat saattavat kohdata kohtalokkain seurauksin.

– Kun turvaudutaan heittoistuimeen, kyseessä ei ole vain pieni hipaisu, Laukkanen sanoo.

Laukkanen ei itse ole koskaan joutunut vakavaan lento-onnettomuuteen, mutta läheltä piti -tilanteita on ollut useita. Pakkolaskuja on kertynyt lähes kymmenen, mutta niistä on selvitty.