1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Turmakoneiden lentäjät kokeneita lennonopettajia

Kummankin onnettomuuskoneen lentäjällä oli noin tuhat lentotuntia suihkukoneella. Törmäys tapahtui, kun lentäjät harjoittelivat kahden Hawk-harjoitussuihkukoneen parina yhden vastustajan torjumista. Turman taustasyistä ei ole tietoa, sanoo Lentosotakoulun johtaja, eversti Jukka Ahlberg.

Suihkukone ilta-auringossa

Kauhavan turmakoneiden lentäjät olivat kokeneita taistelukonekouluttajia, kertoo Lentosotakoulun johtaja, eversti Jukka Ahlberg Ilmavoimien tiedotustilaisuudessa. Molemmilla oli noin tuhat lentotuntia suihkukoneella, ja kummatkin olivat myös Hornet-koulutettuja.

Kuollut lentäjä oli 30-vuotias mies, joka oli aloittanut Lentosotakoulussa runsas vuosi sitten lennonopettajana. Aiemmin hän oli palvellut Satakunnan lennostossa, ja sotilasarvoltaan hän oli kapteeni. Toistaiseksi ei tiedetä, yrittikö hän pelastautua heittoistuimella.

Toisen onnettomuuskoneen lentäjä oli 31-vuotias kapteeni. Hän pelastautui heittoistuimella ja on nyt sairaalahoidossa. Ahlbergin mukaan hän käveli itse ambulanssiin, eivätkä hänen vammansa ole hengenvaarallisia.

Turma sattui kolmen koneen taisteluharjoituksessa

Onnettomuus tapahtui, kun kaksi Hawk-harjoitussuihkukonetta törmäsi toisiinsa ja putosi maahan tänään keskiviikkona puoliltapäivin. Yhteentörmäys tapahtui kesken "kaksi vastaan yksi" -taisteluharjoitusta.

Harjoitukseen osallistui myös Lentosotakoulun 24-vuotiaan oppilaan ohjaama kolmas harjoituskone, joka laskeutui turvallisesti.

- Onnettomuudessa osallisena olleet koneet muodostivat parin, ja harjoittelivat yksittäisen vastustajan torjuntaa näköetäisyydellä tapahtuvassa kaartotaistelussa. Kolmas kone harjoitteli taistelua kahta vastustajaa vastaan, Ahlberg sanoi.

Yleensä kaartotaisteluharjoituksessa kahden koneen muodostama pari lentää yksittäistä konetta vastaan ja yrittää päästä torjunta-asemiin. Yksinäinen kone puolestaan yrittää irtautua taistelusta tai tuhota kaksi muuta konetta.

Harjoituksessa ampumista simuloidaan joko lämpöhakuisilla ohjuksilla tai lentokonetykillä. Normaalisti taisteluharjoituksissa koneiden etäisyys toisistaan on vähintään sata metriä.

Tutkintaryhmä selvittää onnettomuuden syyt

Onnettomuuden sattuessa alueella oli hyvät lento-olosuhteet. Tietoa siitä, mitkä tekijät johtivat koneiden törmäämiseen, ei Ahlbergin mukaan vielä ole. Onnettomuustutkintaryhmä selvittää onnettomuuden syyt ja tiedottaa tutkinnasta myöhemmin.

Ahlbergin mukaan Lentosotakoulun lentokoulutuksessa "tehdään paljon tällaisen onnettomuuden välttämiseksi".

- Määräykset kerrataan ennen jokaista lentotehtävää, Ahlberg sanoi.

Lentäjien etsintä aloitettiin Ahlbergin mukaan heti onnettomuuden jälkeen. Etsintöihin osallistui helikoptereita ja maastoetsintäryhmä.

Onnettomuuskoneet olivat moderneja

Turmakoneet olivat Hawk Mk 66-harjoituskoneita, joilla oli lennetty noin tuhat lentotuntia. Koneen elinikä on Ahlbergin mukaan noin 6 000 tuntia.

- Kyseessä on varsin moderni suihkukone. Tälle konetyypille ei aiemmin ole sattunut onnettomuuksia Suomessa, Ahlberg sanoi.

Koneet on hankittu Sveitsistä vuonna 2007, ja niihin on tehty muutostöitä Suomessa Patrialla. Niitä elinkaari kestää vuoteen 2035 asti.

Hawk-koneissa on Martin-Bakerin valmistama heittoistuin, jota lentäjä voi käyttää kaikissa tilanteissa.