Lähes kolmannes afrikkalaisista maksoi lahjuksia kuluneen vuoden aikana

Yleisin syy lahjusten maksamiseen on asiakirjan tai luvan saaminen. Terveydenhoitojärjestelmän korruptiosta kärsivät eniten Ugandan, Swasimaan ja Nigerin kansalaiset.

Kaksi lasta sai suonensisäisesti nesteytystä lievittämään nestehukan oireita Banadirin sairaalassa Mogadishussa. Kuva: EPA / Stuart Price / AU/UN

Lähes kolmannes afrikkalaisista on joutunut maksamaan lahjuksia saadakseen muun muassa terveyspalveluita, kertoo uusi 34 Afrikan maata kartoittanut tutkimus. Afrobarometer-tutkimus paljastaa myös, että kyseessä ovat useimmiten maiden kaikista köyhimmät ihmiset, jotka kärsivät sairaaloissa ja terveyskeskuksissa rehottavasta korruptiosta.

Länsi-Afrikassa sijaitseva Sierra Leone sijoittui mielipidetutkimuksessa heikoimmalle sijalle lahjusten maksamisessa. 63 prosenttia tutkimukseen vastanneista sierraleoneilaisista kertoi, että he ovat maksaneet lahjuksia ainakin kerran kuluneen vuoden aikana. Listan pohjalle sijoittuivat myös Marokko ja Guinea, joiden kansalaisista 57 prosenttia kertoi maksaneensa lahjuksia ainakin kerran.

Yleisin syy lahjusten maksamiseen oli asiakirjan tai luvan saaminen ja toiseksi yleisin syy terveydenhoitoon pääseminen, kertoi Afrobarometri-tutkimusta maanosan ranskankielisissä maissa johtanut Richard Houessou.

Terveydenhoitolahjusten maksaminen oli yleisintä Ugandassa, jossa 46 prosenttia vastanneista kertoi maksaneensa lahjuksia kuluneen vuoden aikana. Swasimaassa 41 prosenttia ja Nigerissä 40 prosenttia oli kärsinyt terveydenhuollon korruptiosta.

Tutkimuksesta selviää myös, että yli puolet vastanneista oli tyytymättömiä hallitusten pyrkimyksiin vastustaa korruptiota. Nigerialaiset rankkasivat hallituksensa heikoimmin - noin 82 prosenttia nigerialaisista on sitä mieltä, että hallituksen korruption vastainen työ on heikkoa tai erittäin heikkoa. Myös Egyptin, Zimbabwen ja Ugandan kansalaiset olivat erittäin tyytymättömiä hallitustensa korruption vastaiseen taisteluun.

Afrobarometrin mielipidetutkijat haastattelivat 51 000 ihmistä henkilökohtaisesti eri puolilla Afrikkaa vuoden 2011 lokakun ja vuoden 2013 kesäkuun välisenä aikana. Tutkimusta varten ei haastateltu useiden Keski-Afrikan maiden kansalaisia. Tutkimuksen ulkopuolelle jäivät Kongo, Tšad, Keski-Afrikan tasavalta ja Gabon.