Yksityissairaalan valmistelu jatkuu - puheenjohtaja marssi ulos kokouksesta

Eksote neuvottelee seuraavaksi muiden sairaalan osakkaiden kanssa, sopiiko heille kuntayhtymän pienempi sijoitus yhtiöön.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (EKSOTE)
Vanhuksen käteen asennetaan tippaa.
Antti Kolppo/Yle

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri osallistuu ehkä sittenkin yksityissairaalabisnekseen. Eksoten hallitus on päättänyt jatkaa asian valmistelua muiden osakkaiden Holiday Clubin ja Nordic Clinicin kanssa.

Hallituksen puheenjohtaja Marja-Liisa Vesterinen (sd.) ja lappeenrantalainen jäsen Tuija Nummela (sd.) marssivat kokouksesta ulos ennen asian käsittelyä. He perustelivat mielenilmaustaan sillä, että heidän mielestään Eksote on tekemässä laitonta päätöstä.

Laittomaksi päätöksen heidän mielestään tekee se, että yksityissairaalan perustamista ei ole kilpailutettu. Vesterinen ja Nummela eivät myöskään halua, että Eksote tukee julkisilla varoilla yksityisiä yrityksiä Nordic Clinicia ja Holiday Club Resortsia lähtemällä mukaan perustettavaan yhtiöön.

- Jos se 150 000 euroa piti saada johonkin menemään, niin lastensairaalaan laitettuna se olisi mennyt todella arvokkaaseen ja tarpeelliseen käyttöön. Nyt se menee ulkomaalaisille turisteille, kirjoittaa Marja-Liisa Vesterinen sähköpostiviestissään Yle Etelä-Karjalalle.

Olivatko he esteellisiä?

Hallitusten jäsenten poistuminen kokouksesta oli erikoinen käänne, sillä kokouksessa pöytäkirjaa pitäneen hallintojohtajan Keijo Siiskosen mukaan poistuneet eivät ilmoittaneet mitään selkeää esteellisyysperustetta. Ilman esteellisyyttä toimielimen jäsenen velvollisuus on osallistua päätöksentekoon.

Muiden läsnäolijoiden päätös oli yksimielinen, vaikka hallitus äänesti hetkeä aiemmin siitä, otetaanko terveysmatkailu uudestaan hallituksen käsittelyyn. Terveysbisneksen uudelleen käsittelyä esitti Parikkalan edustaja Sakari Paakkinen (kesk.). Sen sijaan Imatran edustaja Kai Roslakka (sd.) esitti, että asiaa ei enää käsitellä. Äänestyksessä jatkovalmistelu voitti äänin 7-6.

Eksoten hallituksen on tarkoitus käsitellä asiaa seuraavan kerran 11. joulukuuta. Tässä välissä on muiden osakkaiden kanssa neuvoteltava muun muassa siitä, sopiiko muille Eksoten pienempi osuus yhtiöstä ja saako Eksote silti puheenjohtajuuden yhtiössä.

Vielä on selvitettävä sekin, pitääkö Eksoten valtuuston päättää yhtiön osakkaaksi ryhtymisestä.