Siirtolaisten häätö synnytti levottomuuksia Saudi-Arabiassa

Sudanilaismies kuoli mellakkapoliisin, kansalaisten ja siirtolaisten yhteenotossa Riadissa. Saudi-Arabia on ryhtynyt maanlaajuiseen kampanjaan maassa laittomasti oleskelevien siirtotyöläisten karkottamiseksi.

Ulkomaat

Saudi-Arabian pääkaupungissa Riadissa puhkesi keskiviikkona uusia yhteenottoja paikallisten asukkaiden ja laittomasti maassa olevien siirtotyöläisten kesken. Sudanilainen mies kuoli yhteenotossa Riadin eteläisellä Manfuhahin alueella ja 17 ihmistä loukkaantui. Samalla alueella kuoli kaksi ihmistä levottomuuksissa lauantaina.

Viime viikolla Saudi-Arabian viranomaiset alkoivat ottaa kiinni laittomia siirtotyöläisiä, kun näille annettu määräaika asemansa laillistamiseen umpeutui.

Saudi-Arabia on ryhtynyt kampanjaan lopettaakseen halvan ulkomaisen työvoiman pimeät markkinat, jotta töitä riittäisi paremmin paikallisväestölle.

Saudi-Arabian 27 miljoonasta asukkaasta jopa 9 miljoonaa on ulkomaisia siirtolaisia. Huolimatta Saudi-Arabian öljyrikkauksista paikallisen väestön työttömyys on 12,5 prosenttia.

Viranomaiset ovat karkotuksen ja vankeuden uhalla vaatineet maassa oleskelevia ulkomaalaisia selvittämään epäselvyydet viisumeissaan ja oleskeluluvissaan. Kymmeniä tuhansia ihmisiä on karkotettu epäselvyyksien takia.

Lähes miljoona siirtolaista on lähtenyt maasta armahduksen turvin ja neljä miljoonaa on löytänyt työnantajan, joka toimii heidän oleskelunsa takaajana.

Lähteet: AFP, Reuters