1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Venäjän ja Suomen lapsikiista Euroopan Neuvostoon

Venäjän duuman kansanedustaja kokoaa raporttia lasten huostaanotoista Euroopan Neuvostolle. Esimerkkimaiksi hän on poiminut Suomen lisäksi Romanian ja Iso-Britannian. Suomessa hänelle on muun muassa kerrottu, ettei esimerkiksi lapsen läimäyttämisestä seuraa huostaanotto.

Kotimaan uutiset
Maria Guzenina-Richardson
Maria Guzenina-RichardsonYle

Venäjän ja Suomen lapsikiista jatkuu Euroopan Neuvostossa. Venäläisraportoija on ottanut Suomen yhdeksi esimerkkimaaksi lasten huostaanotoista.

Ensi kesänä julkaistavan raportin lähtökohta ovat olleet venäläislasten huostaanotot Suomessa. Tutkija Hanna Smith Aleksanteri-Instituutista ei pidä kiistan jatkumista yllättävänä.

- Tavalla tai toisella tätä on jo osattu odottaa, että mitä kautta Venäjän tyytymättömyys siihen, että asia heidän mielestään ei ole loppuunkäsitelty, nousee uudelleen.

Kansanedustaja Maria Guzenina-Richardson (sd.) on Suomen Euroopan Neuvoston valtuuskunnan puheenjohtaja. Hänen mukaansa raportin valmistelu aloitettiin Euroopan Neuvostossa vuoden alussa.

- Venäjän alkuperäinen näkökulma raportin tekemiseen oli Johan Bäckmanin ja Venäjän lapsiasiamiehen nostattama epäily siitä, että Suomessa kohdeltaisiin epäoikeudenmukaisesti venäläisten perheiden lapsia.

Venäjän duuman kansanedustaja Olga Borzova kokoaa raporttia lasten huostaanotoista Euroopan Neuvostolle. Esimerkkimaiksi hän on poiminut Suomen lisäksi Romanian ja Iso-Britannian. Raportti käsitellään ensi kesäkuussa Euroopan Neuvostossa.

Borzova kävi Suomessa hankkimassa tietoja kesällä ja hänelle kerrottiin, että venäläisperheitä kohdellaan kuten muitakin perheitä.

- Venäläisten ei tarvitse kantaa huolta siitä, että meillä esimerkiksi lapsen läimäyttämisestä seuraisi se, että lapsi otettaisiin huostaan. Venäläisillä on myös käsitus, että meillä vietäisiin vanhempien oikeudet kokonaan pois lasten huostaanotoissa, Guzenina-Richardson sanoo.

Borzovalle kerrottiin myös Suomen huostaanottojen menneisyydestä, esimerkiksi julmuuksista, joita tapahtui suomalaisissa lastenkodeissa vielä muutama vuosikymmen sitten, sekä uudistuksista, joiden mukaan tulevaisuudessa lasta pyritään kuulemaan huostaanotoissa nykyistä enemmän. Muistissa on vielä 8-vuotiaan tytön kuolema viime vuonna.

Guzenina-Richardson pitää hyvänä, että raportti julkistetaan.

- Esimerkiksi tämä todella murheellinen Eerikan tapaus, joka synnytti paljon keskustelua siitä, millä tavalla viranomaisyhteistyö toimii ja millä tavalla lasta huomioidaan. Kaikki tämä on meillä nyt minun mielestäni tiedostettu ja näiden epäkohtien korjaamiseen ollaan lähdetty.

Lue seuraavaksi