1. yle.fi
  2. Uutiset

Miina Supisen Säde rinnastaa uskonnot, kultit ja hörhöt toisiinsa

Miina Supinen kirjoittaa kriittisesti uskonnoista. Hän rinnastaa uskonnot, kultit ja hörhöt samaan porukkaan. Supiselle uskonto on älyllistä laiskuutta. Uskontoja on maailma täynnä, mutta rationaalinen maailmankuva on paljon harvinaisempaa.

kulttuuri
Miina Supinen
Kreikan huojuva talous, uskonnot ja muinaissuomalaiset ovat iloisessa sekamelskassa Miina Supisen romaanissa Säde. Supinen on Aamun kirjassa Nadjan ja Sepon vieraana.

Miina Supisen romaanin päähenkilö Säde on itsenäinen, ulkonäöstään piittaamaton ja elämässään ajelehtiva nuori nainen. Hänellä on kaksi miestä: avopuoliso Antti ja rakastajana brittiarkeologi Vic. Kreikkalaisiin muinaiskaivauksiin perehtynyt Vicin ryhmä tulee Suomeen kaivamaan muinaisjäännöksiä. Osa kaivausryhmästä hurahtaa muinaissuomalaiseen kulttiin.

Romaanissaan Supinen kirjoittaa iloisen rytmikkäällä kielellään maailmasta, joka on hauska ja absurdi paikka. Hänelle se on tarpeeksi ihmeellinen, vaikkei tyhmentäisi itseään tahallaan ja kuvittelisi sinne henkiolentoja. Satanisminkin Supinen yllättävästi rinnastaa lähelle uusliberalismia.

Lue seuraavaksi