Pikkujoulukynnet ja -ripset voivat olla lyhyt hupi ja pitkä piina

Allergia- ja astmaliitto on huolissaan tekokynsien ja -ripsien aiheuttamista allergisista reaktioista. Liima, jolla kynnet ja ripset kiinnitetään, on aiheuttanut jopa astmaa. Itseliimattavissa tekokynsissä ja irtoripsissä liima on vielä vahvempaa kuin ammattilaisten käyttämä liima.

Kotimaa
Keinoripsiä asennetaan.
Ripsienpidennykset ja rakennekynnet ovat erittäin suosittuja ja juhlakausi innostaa monia kokeilemaan. Allergia- ja astmaliitto on kuitenkin huolissaan pidennyksissä ja kynsissä käytettävistä aineista. Onko huoli liioiteltua? Keskustelemassa olivat allergianeuvoja Anne Vuorenmaa Allergia- ja astmaliitosta ja kauneusalan ammattilainen Liisa Söderholm.

Allergia ja astmaliiton koulutuspäällikkö ja allergianeuvoja Anne Vuorenmaa varoittelee pikkujouluihin valmistautuvia naisia allergisoivista liimoista, joilla teko- ja rakennekynsiä sekä irtoripsiä kiinnitetään.

- Liima sisältää akrylaattia, joka saattaa aiheuttaa iho-ongelmia. Rakennekynsien tekijöillä on todettu ammattiastmaakin, kertoo Aamu-tv:ssä vieraillut Vuorenmaa.

Erityisen voimakasta liima on kaupoissa myytävissä tekokynsissä, jotka asiakas voi itse kiinnittää itselleen.

- Akrylaatin käyttö saattaa tosiaan herkistää, ja siksi sen oikeaoppinen käyttö on tärkeätä. Irtokynsipaketeissa liimat ovat todella vahvoja. Kun niitä käytetään pitkäaikaisesti ja tekokynsi liimataan sellaisenaan kynnen pintaan, niin kynnen irrotessa se vie mennessään kynsilevyn vahvimman ja päällimmäisen osan. Ja sitten ollaan pulassa, varoittelee pitkäaikainen kauneusalan ammattilainen Liisa Söderholm.

Tekokynnen irrotessa se vie mennessään kynsilevyn vahvimman ja päällimmäisen osan. Ja sitten ollaan pulassa.

Liisa Söderholm

"Netistä ei kannata tilata ja itse laittaa"

Molemmat naiset muistuttavat, että ammattilaiset osaavat kertoa käytettävien aineiden allergisoivat ainesosat. Vuorenmaa muistuttaa, että tekijän taustaan kannattaa tutustua, sillä alalle tulee uusia tekijöitä kuin sieniä sateella.

- On syytä muistaa, ettei kannata tilata netistä ja ruveta itse laittamaan ripsiä tai kynsiä. Ammattilaisen täytyy olla vastuullinen asiakasta kohtaan ja kertoa, mitä tuotteet pitävät sisällään ja onko niissä allergisoivia ainesosia, Vuorenmaa sanoo.

Söderholm neuvoo, että jo kynsiä ja ripsiä laittavan yrityksen ulkoisista seikoista voi päätellä, että onko tekijä ammattilainen.

- Jo paikkaan sisälle menemällä voi päätellä ammatti- ja hygieniatason. Onko se siisti ja onko siellä asianmukaisesti pukeuduttu?

Rakennekynsissä on vaihtoehtoja

Vuorenmaa neuvoo harkitsemaan tarkasti kynsien ja ripsien hankintaa.

Jos nyt haluaa esimerkiksi pikkujouluaikaan kaunistautua irtoripsillä, niin niitä kannattaa käyttää harkiten.

Anne Vuorenmaa

- Me naiset olemme usein vähän turhamaisia ja haluamme näyttää näteiltä. Jos nyt haluaa esimerkiksi pikkujouluaikaan kaunistautua irtoripsillä, niin niitä kannattaa käyttää harkiten. Joillekin saattaa tulla oireita jo kertakäytöstä, ja joillakin herkistyminen vaatii vuosien ajan altistumista.

Söderholm kertoo, että rakennekynsissä ei ole pakko käyttää herkistävää liimaa.

- Rakennekynnet voidaan tehdä sellaisella muotilla, eli käytetään pelkästään geeliä, eikä liimaa ollenkaan. Ripsiin ei ole vaihtoehtoja, mutta ammattilaiset pyrkivät tekemään liimasta sellaisen, joka tarttuu, mutta olisi mahdollisimman hellävarainen.