1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Delfiinejä tappava virus jatkaa leviämistään Yhdysvaltain itärannikolla

Tutkijat ovat turhautuneita, sillä heillä ei ole keinoja pysäyttää ennätyksellisen pahan epidemian etenemistä. Esimerkiksi rokotetta ei ole.

luonto
Delfiini hyppäämässä vedestä.
Nic Bothma / EPA

Pullokuonodelfiinejä piinaava morbillivirus leviää sitä mukaa kuin eläimet uivat talveksi Yhdysvaltain itärannikkoa pitkin etelään.

Wired-lehti kertoo (siirryt toiseen palveluun), että epidemia yltää jo Floridaan asti. Lehden haastattelema meribiologi Megan Stolen on huolissaan viruksen hitaasta hiipimisestä etelään.

– Emme tiedä, ilmeneekö tapauksia yksi vai kymmenen päivässä, Stolen sanoo viitaten leviämisen tahdin vaikeaan ennustettavuuteen.

Kuolleita delfiinejä on rantautunut tänä vuonna epätavallisen paljon alueella, joka ulottuu pohjoisesta New Yorkin osavaltiosta Etelä-Carolinaan saakka. Pullokuonodelfiineistä lähes 800:n epäillään menehtyneen morbillivirukseen, raportoi (siirryt toiseen palveluun) ilmaston ja valtamerten tutkimukseen keskittyvä NOAA-järjestö.

Kuolleet delfiinit ovat kaikenikäisiä. Monilta on löytynyt vammoja ihosta, suusta, nivelistä ja keuhkoista.

Viruksen muuntuminen huolettaa tutkijoita

Edellinen vastaava morbillivirusepidemia ilmeni neljännesvuosisata sitten. Tuolloin tauti tappoi yli 740 delfiiniä kesäkuun 1987 ja toukokuun 1988 välisenä aikana.

Tänä vuonna epidemia alkoi heinäkuussa, ja jo nyt kuolemia on edelliskertaa enemmän.

Tutkijat ovat turhautuneita, sillä he eivät voi juuri muuta kuin seurata sivusta tapahtumia.

– Ei ole olemassa rokotetta, jota pystyisi jakamaan suurelle, vapaana elävälle pullokuonodelfiinien populaatiolle – tai muillekaan valaille, kertoo NOAA:n koordinaattori Teri Rowles Wiredille.

Lisäksi biologeja huolettaa viruksen muuntuminen ja leviäminen toisiin lajeihin. Tutkijat ovat löytäneet morbillivirusta kuolleista ryhävalaista ja kääpiökaskeloteista, joita kyseinen infektio ei yleensä vaivaa.

Toistaiseksi ei ole varmistettu, että valaat olisivat menehtyneet juuri morbilliviruksen takia. Näytteiden testaaminen on vielä kesken.

Lue seuraavaksi