Syyttäjä hakee valituslupaa Vihriälän lahjusjutussa

Apulaisvaltakunnansyyttäjä Jorma Kalske hakee valituslupaa Raha-automaattiyhdistyksen hallituksen entisen puheenjohtajan Jukka Vihriälän tuomiosta. Kalske vaatii Vihriälälle 2,5 vuoden vankeustuomiota.

Jukka Vihriälä Kuva: Jarno Mela / Lehtikuva

Apulaisvaltakunnansyyttäjä Jorma Kalske hakee valituslupaa Nuorisosäätiön vaalirahajutussa korkeimmasta oikeudesta. Valituslupa koskee Raha-automaattiyhdistyksen (RAY) hallituksen entisen puheenjohtajan Jukka Vihriälän saamaa tuomiota lahjuksen ottamisesta.

Apulaisvaltakunnansyyttäjä Kalske toivoo korkeimmalta oikeudelta linjausta lahjuksen ottamisen ja törkeän lahjuksen ottamisen rajanvedosta sekä rangaistuksen mittaamisesta.

- Käräjäoikeus katsoi, että kyse on törkeästä lahjuksen otamisesta ja hovioikeus taas, että tavallisesta lahjuksen ottamisesta, Kalske sanoo.

Hovioikeus alensi Jukka Vihriälän saamaa tuomiota törkeästä lahjuksen ottamisesta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta. Vihriälä sai hovioikeudessa kahdeksan kuukauden ehdollisen vankeustuomion lahjuksen ottamisesta, kun taas Helsingin käräjäoikeus oli langettanut Vihriälälle puolentoista vuoden ehdollisen vankeustuomion törkeästä lahjuksen ottamisesta.

- Tovomme myös korkeimman oikeuden kannanottoa siihen. voiko tällainen tavanomainenkin vaalituki olla lahjus, jos vaalitukea saanut on samanaikaisesti vaikuttanut tuen antajan taloudellisiin etuihin.

Kalsken mukaan tässä on kyse siitä, että hovioikeus hylkäsi syytteet niiden yhdistysten osalta, jotka ostivat "ylihintaisia" tauluja RAY:n tukea saamilta yhdistyksiltä.

Entinen kansanedustaja Vihriälä tuomittiin hovissa menettämään rikoshyötynä 35 000 euroa.

Apulaisvaltakunnansyyttäjä vaatii Vihriälän tuomitsemista ehdottomaan vankeusrangaistukseen törkeästä lahjuksen ottamisesta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta.

- Alkuperäinen rangaistusvaatimus oli 2,5 vuotta vankeutta. Kyllä me tuossa vaatimuksessa edelleen pysymme, Kalske kertoo.

Jorma Kalskeen mukaan valituslupahakemus ja valitus toimitetaan hovioikeuteen muutaman viikon sisällä. Valituslupaa hovioikeuden päätöksestä on haettava 30. joulukuuta mennessä.