Olavi Rytkönen kaivaa esiin iskelmämusiikin takapihan kukat ja rikkaruohot

Iskelmän kirjoa kartoittavan teoksen tekeminen uhkasi toimittaja Olavi Rytkösen perhesopua ja paljasti, että suomalainen iskelmä on paljon monimuotoisempaa kuin radioiden soittolistat antavat ymmärtää.

viihde
Toimittaja Olavi Rytkönen ja Iskelmän musta kirja
Helmi Nykänen / Yle

Toimittajien Mikko Sovijärven ja Olavi Rytkösen Iskelmän musta kirja julkaistiin isien iloksi viime viikonloppuna. Teos sisältää sata suomalaista iskelmää, joita tekijät kuvaavat värikkäin sanankääntein. Rytkösen mukaan kappaleita valittaessa oli tärkeää, että biisi löytyisi myös Youtubesta.

- Ihan turha kirjoittaa kappaleesta, joka löytyy vain velipojan c-kasetilta, jonka hän on 70-luvun puolivälissä äänittänyt. Ideana on se, että lukee kirjaa, kuuntelee kappaleen Youtubessa ja muodostaa itse oman käsityksensä, että kuuluuko se mustaan vai harmaaseen vai keltaiseen vai valkoiseen kategoriaan, Rytkönen toteaa.

Hyvä iskelmä kalvaa tajuntaa

Kappaleen nimen ja tekijöiden lisäksi miehet ovat myös jaotelleet iskelmät eri genreihin. Teoksesta löytyy esimerkiksi Tohtori Tornadon Sairas vääns, joka on luokiteltu kertakäyttöiseksi huumori-iskelmäksi. Irjan Ja Einon kipale Metsurin humppa puolestaan kuuluu DIY-kategoriaan eli do it yourself -kategoriaan.

- Ite-taide näyttäytyy kirjassa aika vahvasti listasuosikkien ohella. Kirjan tekeminen avasi suomalaisen iskelmämusiikin takapihan, jossa on kaunista kukkaa ja rikkaruohoa. Ei kaikki olekaan kukkakaupan etuikkunassa kalliilla hintalapulla myytävissä, Rytkönen kuvaa.

Esimerkiksi Mikko Siltalan usein soitettu Herää Sisko on joutunut teoksessa mustalle listalle. Päätös ei ollut Rytkösen mukaan helppo, sillä kappaleen melodia on tarttuva, Siltala laulaa hyvin ja kappale on ammattilaisten työtä.

- Hyvä iskelmä jää kalvamaan tajuntaa, korvamatona sitä jää viheltämään huomaamattaan. Sen tunnistaa heti eikä se jätä ketään kylmäksi. Siltalan Herää sisko on kaikkea tätä, mutta keljuna bonuksena on lukemattomat niskakarvat pörhistyttävä sitkuttelu, Rytkönen siteeraa teostaan.

Pieninä annoksina ne tempaisee välipalana niin kuin maksamakkaraa piparin päällä

Olavi Rytkönen

Moni hyvä ralli jäi pois

Iskelmien lajittelun lisäksi hankaluuksia tuotti myös materiaalin runsaus. Kun alan harrastajat kuulivat miesten kirjaprojektista, vinkkejä alkoi vyöryä ovista ja ikkunoista. Miehet päättivät ottaa mukaan vain yhden kappaleen artistia kohden. Moni hyvä ralli jäi Rytkösen mukaan pois kirjasta, joten jatko-osa voi olla luvassa.

- Lista on viime kesän sen hetkinen mielipide. Jos nyt tehtäisiin, lista olisi toisenlainen. Matskua riittää kyllä jatko-osaan.

Teosta tehdessä oli myös perhesopu koetuksella.

- Kolme tai neljä mustaa iskelmää päivässä on maksimi. Pieninä annoksina ne tempaisee välipalana niin kuin maksamakkaraa piparin päällä, mutta ei sitä koko iltaa jaksa. Ihan ympäristösyistäkin piti rajoittaa. Kun näitä veivasin eestaas, että miten ne sanat menikään, niin oli se aika piinallista perheellekin.

Joitakin kappaleita Rytkönenkin voi mielenterveyttään menettämättä kuulla useamman kerran. Rakkaaksi on tullut Sysmän pojan fox, joka Rytkösen sanoin yhdistää matkailumarkkinoinnin ja maakuntahenkisyyden eroottisuuteen sekä mieskunnon mainostamiseen.

- Sysmän kunta voisi antaa tästä matkailumarkkinointipalkinnon, sen verran kova efekti tässä mielestäni on.