Kaj Franck -palkinto korutaiteilija Björn Weckströmille

Weckström on suomalaisen korutaiteen uudistaja, jonka omaperäinen tyyli on herättänyt huomiota jo 1960-luvulta lähtien.

kulttuuri
Planetaariset laaksot -koru mustalla samettialustalla.
Björn Weckström Ylen Aamu-tv:n haastattelussa 1.10.2012.

Kaj Franck -muotoilupalkinnon saajaksi on valittu tänä vuonna professori, korutaiteilija ja kuvanveistäjä Björn Weckström.

Palkintoraadin mukaan Weckströmin taiteilijuus on vahvasti klassista. Se perustuu syvälliseen kulttuurin tuntemukseen, käsityötaitoihin, taiteilijan näkemykseen ja eettiseen kantaaottavuuteen.

Weckström on niin koruissaan kuin veistoksissaan pyrkinyt tietoisesti provosoimaan ja esittämään kysymyksiä ja ollut ajassa kiinni tiukasti ja terävästi.

Björn Weckström on suomalaisen korutaiteen uudistaja, jonka omintakeinen tyyli on herättänyt kansainvälistäkin huomiota 1960-luvulta lähtien. Hän oli ensimmäisiä yhdistämässä uusia materiaaleja kuten akryyliä perinteisiin jalometalleihin. Hän suunnitteli koruja, muun muassa maineikkaan Avaruushopea-sarjan, jotka olivat sekä pienoisveistoksia että miniatyyrimaisemia.

Laajan, pääosin Lapponia Jewelrylle tehdyn korutuotannon lisäksi Weckström on luonut veistoksia, joista monet ovat saaneet innostuksensa antiikin myyteistä.

Design Forum Finlandin jakama Kaj Franck -palkinto on yksi Suomen merkittävimpiä muotoilupalkintoja ja se jaettiin nyt 22. kerran. 10 000 euron palkinto annetaan vuosittain muotoilijalle tai työryhmälle, joka on uutta luovalla tavalla tehnyt sekä korkeatasoista teollista muotoilua että uniikkeja töitä.

Kaj Franck -muotoilupalkinto 2013 -näyttely on esillä Design Forum Showroomissa 15.11.–14.12.2013.