Wincapitan jäsenhankkijoilta vaaditaan valtiolle kolmea miljoonaa euroa

Syyttäjä vaatii kolmelta Wincapitan Pohjois-Savon haarassa toimineelta mieheltä valtiolle yhteensä kolmea miljoonaa euroa jotka he nostivat klubista voittoina. Miesten katsotaan olleen klubin rahankeräyksessä keskeisessä asemassa. Heidän kauttaan Wincapitaan sijoitettiin 2,7 miljoonaa euroa 150 henkilöltä.

Kotimaa

Kolmelle sijoitusklubi Wincapitassa Pohjois-Savossa keskeisessä asemassa olleelle henkilölle on esitetty syytteet Pohjois-Savon käräjäoikeudessa. Heitä syytetään törkeästä petoksesta ja rahankeräysrikoksesta.

Syyttäjän mukaan syytetyt olivat merkittäviä rahankerääjiä klubin toiminnan aikana ja he erehdyttivät lukuisia henkilöitä liittymään klubin jäseneksi ja sijoittamaan siihen rahaa uskottelemalla että klubi käy tuottoisaa urheiluvedonlyöntiä ja valuuttakauppaa. Oikeudenkäynnissä heihin on liitetty kaikkiaan 150:n klubiin rahaa sijoittaneiden nimet.

Miesten tilien kautta kulki klubiin sijoitettavaksi yhteensä 2,7 miljoonaa euroa. He nostivat klubista voittoja yhteensä kolme miljoonaa euroa, joita syyttäjä vaatii menetettäväksi valtiolle rikoksen tuottamana taloudellisena hyötynä.

Kuopiolaismiehen todetaan nostaneen klubista voittoa runsaat miljoona euroa ja aiheuttaneen kuudelle hankkimalleen jäsenelle liki 85 000 euron taloudelliset vahingot. Hänen toimintaansa pidetään törkeänä, koska hän jatkoi jäsenten ja varojen hankintaa vielä sen jälkeenkin, kun klubin toiminnasta uutisoitiin vuonna 2007 ja sen nettisivut sulkeutuivat maaliskuussa 2008.

Varkautelaisen syytetyn kautta tai avulla klubiin liittyi yli 60 jäsentä. Hänen lasketaan nostaneen klubista voittoa lähes 630 000 euroa ja aiheuttaneen noin 350 000 euron vahingot useille henkilöille.

Kolmannen syytetyn, kuopiolaismiehen kautta tai avulla klubiin liittyi lähes 80 jäsentä. Hän sijoitti klubiin 150 000 euroa ja keräsi siitä voittoa lähes 1,4 miljoonaa euroa. Hänen katsotaan aiheuttaneen klubiin liittyneille yhteensä 730 000 euron vahingot.

Syyttäjä vaatii syytetyille ehdotonta vankeusrangaistusta tai ainakin ehdollista vankeusrangaistusta ja yhdyskuntapalvelua.

Käräjäoikeus pitää torstaina asiassa valmisteluistunnon ja varsinainen oikeudenkäynti on edessä myöhemmin.