Beatles-legenda vetoaa Putiniin: Sini Saarelan päästävä jouluksi kotiin

Venäjän presidentti ei ole vielä vastannut Paul McCartneyn lokakuussa lähettämään kirjeeseen.

Paul McCartney Kuva: Philippe Wojazer / EPA

Beatles-legenda Paul McCartney on vedonnut Venäjän presidenttiin Vladimir Putiniin tutkintavankeudessa olevien Greenpeace-aktivistien puolesta. Putinille lokakuussa lähettämässään kirjeessä (siirryt toiseen palveluun) McCartney toivoo tämän käyttävän vaikutusvaltaansa, jotta Sini Saarela ja 27 muuta aktivistia sekä kaksi toimittajaa pääsisivät jouluksi kotiin.

- Olisi hienoa, jos tämä väärinymmärrys saataisiin ratkaistua ja mielenilmaukseen osallistuneet pääsisivät kotiin perheidensä luo ennen joulua, McCartney kirjoittaa internetsivuillaan julkaisemassaan kirjeessä.

- Tietysti ymmärrän, että Venäjän oikeuslaitos ja presidentin hallinto ovat erillisiä toimijoita. Ehkä voisit kuitenkin käyttää vaikutusvaltaasi, jotta vangitut pääsisivät perheidensä pariin, McCartney toivoo viestissään, jossa hän sinuttelee Putinia ja kutsuu tätä etunimellä.

McCartney kertoo kuulleensa "venäläisiltä ystäviltään", että vangittuja on kutsuttu venäläisvastaisiksi.

- Voin vakuuttaa, että tuntemani Greenpeace ei todellakaan ole venäläisvastainen. Kokemukseni perusteella he ärsyttävät kaikkia hallituksia. Ennen kaikkea he ovat rauhanomaisia, Beatles-legenda vakuuttaa.

McCartneyn mukaan Putin ei ole vielä vastannut hänen viestiinsä, mutta Venäjän Lontoon-suurlähettiläs on antanut oman vastauksensa. Suurlähettilään mukaan "tutkintavankeudessa olevien tilanteesta on annettu kansainvälisessä mediassa virheellinen kuva".

Greenpeacen pääsihteeri Kumi Naidoo on ilahtunut MacCartneyn eleestä.

- Kirje on epätavallinen ja kaunis vetoomus oikeuden puolesta. Tiedämme, että osa vangeista pystyy kuuntelemaan radiota selleissään, ja osa heistä on varmasti myös Beatles-faneja, joten tämä uutinen on musiikkia heidän korvilleen, Naidoo kommentoi.

Sini Saarela ja muut ympäristöjärjestö Greenpeacen aktivistit otettiin kiinni syyskuussa, kun nämä osoittivat mieltään venäläisellä öljynporauslautalla. Toimittajat olivat seuraamassa mielenilmausta.