Ilkivalta syynä lahjoitettujen lamppujen käyttämättömyyteen?

Kemin kaupungin lahjoittamat pyöränvalot loistivat poissaolollaan poliisin suorittamassa valvonnassa. Poliisi peräänkuulutti kotien osuutta pyörien varustamisesta turvavälineillä. Osassa kodeista ei lamppuja ollut edes näkynyt.

Kotimaa
Kaupungin lahjoittama pyöränvalo lapsen kädessä
Kati Siponmaa / Yle

Kemin Syväkankaan koulun alaluokkalaiset olivat syksyllä ylpeänä esitelleet koulupäivän aikana saamiaan pyöränvaloja. Osa heistä oli myös kotona kertonut järkyttyneenä, kuinka jotkut isommat oppilaat olivat heti hajottaneet lahjaksi saamansa lamput.

Syväkankaan koulun rehtori Pertti Henttiselle ei ollut raportoitu moista käytöstä, mutta Henttisen kyseltyä asiaa koulun henkilökunnalta, selvisi että lahjoituspäivänä vahtimestari oli pihalta siivonnut mustia lampun kappaleita pois. Jokunen kappale lamppuja oli rikottu myös sisätiloissa.

Lisäksi selvisi ainakin yksi tapaus, jossa alakoululaisella koulupäivän ajaksi pyörään paikalleen jäänyt lamppu pihistettiin.

– Vaikka kyseessä olisi muutama yksittäinen oppilas, niin otan asian puheeksi ensi viikon opettajain kokouksessa, jospa opettajat sitten luokissaan puhuisivat oppilaiden kanssa, Henttinen lupaa.

Aiemmin aiheesta julkaistua juttua kommentoinut nimimerkki "vanhempi" paljastaa, että osa oppilaista ei todellakaan ollut pyöränvaloaan kotiin asti tuonut:

Kampanja on hyvä, valitettavasti vain tätä uutta lamppua ei ole meidän kotona näkynyt.

Kannattaisiko kotonakin asiasta hieman puhella?