Teknologiateollisuuden alamäki Satakunnassa muuta maata loivempaa

Huolimatta suurista irtisanomisuutisista teknologiateollisuuden alamäki ei vielä ole Satakunnassa ollut niin jyrkkää kuin Suomessa keskimäärin. Tilauskanta on kuitenkin supistunut selvästi.

teknologiateollisuus
Raumaster työntekijä metalliteollisuus
Antti Laakso / Yle

Suomen vientiteollisuuden ongelmat näkyvät teknologiateollisuuden tilauskannassa ja tuotannossa Satakunnassa. Voimakkaimmin matalasuhdanne on iskenyt telakoihin, joilta on sekä Raumalla että Porissa irtisanottu satoja ihmisiä. Myös koko teknologiateollisuuden liikevaihto on laskenut vientiteollisuudesta riippuvaisessa maakunnassa selvästi.

Teknologiateollisuus ry:n mukaan viime vuodesta liikevaihto on supistumassa noin viisi prosenttia. Tilauskannat ovat selvästi alemmalla tasolla kuin vuosi sitten samaan aikaan.

– Satakunnassa tilanne on kuitenkin parempi kuin muualla Suomessa keskimäärin. Yritysten välillä ja toimialoittain tilanne vaihtelee huomattavasti, Teknologiateollisuuden asiantuntija Anu Lääveri sanoo.

Osa pärjää hyvin

Hyvin pärjääviä yrityksiä on erityisesti tietotekniikka-alalla. Esimerkiksi porilaisen ohjelmistoyrityksen Elinar Oy:n liikevaihto on kasvanut viime vuosina. Yhteisöille ja yrityksille muun muassa arkistointiohjelmistoja kehittävä yritys tahtoisi laajentua lähivuosina.

– Taloustilanteen heikkeneminen näkyy meilläkin erityisesti siinä, että tilausten päätöksentekoon käytetty aika on pidentynyt. Samoin rahoituksen saaminen on vaikeutunut. Mutta meillä on riittänyt hyvin töitä ja tilauksia, alle 30 työntekijän kasvuyrityksen toimitusjohtaja Mikko Hörkkö sanoo.

Teknologiateollisuuden yrityksillä oli vuonna 2012 Satakunnassa noin 14 000 työntekijää ja välillisten vaikutusten kanssa ala työllistää maakunnassa kolmanneksen työikäisistä eli 35 000 ihmistä. Tänä vuonna työntekijöiden määrä on vähentynyt. Teknologiateollisuuden osuus Satakunnan viennistä ulkomaille on noin 45 prosenttia.