1. yle.fi
  2. Uutiset

Tyttörakkautta ja riitaa - suuret tunteet kuuluvat myös lapsille

Lapsilta voi vaatia paljon, sillä he heittäytyvät mielellään erilaisiin tunteisiin. Hämeenlinnan Miniteatteri on tarttunut haastavaan klassikkoteokseen Salainen puutarha. Lapset rakastavat suuria tunteita, tietää ohjaaja Marja Myllyniemi.

kulttuuri
Nelli-Maija Pekola salatun puutarhan ruususeinän edessä.
Nelli-Maija Pekola salatun puutarhan ruususeinän edessä.Anne-Maria Niskanen / Yle

Hämeenlinnan Miniteatteri (siirryt toiseen palveluun) on palkittu moneen kertaan lasten- ja nuorten näytelmistään. Taaskaan ohjaaja, käsikirjoittaja Marja Myllyniemi ei päästä lapsiaan helpolla, vaan on tarttunut kunnon haasteeseen. Talvinäytelmän kohteeksi on käsikirjoitettu Frances Hodgson Burnettin (siirryt toiseen palveluun) Salainen puutarha: monen sukupolven käsissä kulunut, rakastettu teos.

Miniteatterin näytelmässä kohtaamista ei käydä kuitenkaan tytön ja pojan, vaan kahden tytön kautta. Marja Myllyniemi ja pääosan esittäjät Nelli-Maija Pekola sekä Killa Keränen ovat sitä mieltä, että näin aiheesta on saatu vielä enemmän irti.

1900-luvun alun tunteet ovat yhtä lailla voimassa tänä päivänä.

Marja Myllyniemi

– Tytöt voivat rakastua, riidellä ja ärsyyntyä voimakkaasti, mutta oppivat epäitsekkyyttä. Nämä 1900-luvun alun tunteet ovat yhtä lailla voimassa tänä päivänä. Jokainen voi löytää salaisen puutarhan omasta sydämestään, kulissit eivät ole tärkeintä. Se löytyy jokaisen sisältä. Tämä on verevää draamaa, Myllyniemi sanoo.

"Lapset rakastavat näytellä suuria tunteita"

Lapset ovat oppineet kaivamaan itsestään syviä tunteita: iloa, liikutusta, mustasukkaisuutta ja hämmästystä.

– Lapset rakastavat näytellä suuria tunteita. Näiltä lapsilta ja nuorilta uskallan myös vaatia paljon. He ovat tehneet harjoitusmatkastaan myös päiväkirjaa, jota hyödynnän myöhemmin omassa "Tehdään hitaasti" -kirjassani.

Jokainen voi löytää salaisen puutarhan omasta sydämestään.

Marja Myllyniemi

– Tämä on koppava tyttö Intiasta, joka ei tykkää kenestäkään. Hän saa tästä toisesta tytöstä ensimmäisen kerran itselleen kaverin. Hän näkee itsensä tässä toisessa. Molemmat ovat itsepäisiä. Sitten me parannamme toisiamme, riidellään ja tykätään. Tyttö oppii nauttimaan muun muassa raikkaasta ulkoilmasta, kuvailee Nelli-Maija Pekola.

Puutarha viedään kouluihin

Puutarhan tekeminen sisätiloihin on myös haaste. Vaikka tässä on luonto vahvasti mukana, ruusuja, samettia ja hörhelöitä, puutarhan löytyminen syntyy pienestä oivalluksesta. Myllyniemi ei kuitenkaan vielä paljasta, mikä se on.

Näytelmä tehdään yhteistyössä Hämeenlinnan lasten ja nuorten kulttuurikeskus Arxin kanssa, joten luvassa on myös ilmaisia koululaisnäytöksiä yli 400 oppilaalle. Näytelmäprojektissa on mukana reilu parikymmentä nuorta ja lasta, jotka ovat iältään 8–19-vuotiaita.

Myllyniemi myöntää, että näytelmän työstö ei ole ollut lainkaan helppoa, koska sitä on muutettu koko ajan. Myllyniemi sanoo pitävänsä ohjaamisesta ja opettamisesta paljon.

– Raskainta on kuitenkin, että täytyy resurssipulan takia tehdä niin paljon itse. Kun ei ole ammattilaisista kyse, niin lasten kanssa joutuu tekemään lastenhoidollista työtä, ja siinä menee niin paljon aikaa, ettei kukaan usko sitä.

Salainen puutarha ensi-ilta Hämeenlinnan Miniteatterissa on lauantaina 16. marraskuuta.

Lue seuraavaksi