Äidiksi yläkouluikäisenä - teiniäitiys kiinnostaa nuoria

Teiniäitien eli alle 18-vuotiaina synnyttävien määrä on ollut tasaisessa laskussa, tällä hetkellä Suomessa synnyttää vuosittain parisensataa alaikäistä. Teiniäitiys on nyt kuitenkin pinnalla teiniäitien pitämien blogien ja television teiniäiti-sarjan myötä, ja esimerkiksi Vaasassa voidaan puhua jopa teiniäitibuumista parin viime vuoden sisällä. Itsekin blogia pitävä, 15-vuotiaana lapsen saanut vaasalainen Laura Tauriainen kehottaa nuorena äidiksi haluavia harkitsemaan tarkoin asiaa.

Kotimaa
Nuori perhe keinuu pihalla.
Laura Tauriainen miehensä ja Lilja-tytön kanssa oman pihan keinussa.Mirva Korpela / Yle

Laura Tauriainen oli 14-vuotias, kun kuuli olevansa raskaana. Hän istui tuolloin koulutunnilla. Kahdeksannen luokan hän kävi loppuun, mutta sen jälkeen elämä on ollut vauvaperheen arkea. Nyt Lilja on vuoden ja neljän kuukauden ikäinen ja Laura itse 16-vuotias.

Laura ja Liljan isä ovat naimisissa ja juuri muuttaneet uuteen kotiin, vuokrakolmioon Vaasassa. Isä opiskelee lähihoitajaksi, ja Lauran on tarkoitus pian tenttiä ysiluokka niin, että saa peruskoulun päästötodistuksen.

– Lilja on pääosin tyytyväinen lapsi, mutta osaa myös näyttää temperamenttiaan ja kiukutella. Arki on ihanaa ja antaa paljon mutta kyllä se välillä ottaakin, Laura kertoo.

Lilja on kuitenkin nukkunut hyvin ja lähipiiriltä on saanut tukea ja apua. Laura iloitsee, että he pystyvät välillä esimerkiksi iltaisin katselemaan rauhassa leffaa Liljan isän kanssa.

Teiniäitiydestä tullut buumi

Television Teiniäidit-sarjan ja teiniäitien pitämien blogien myötä äitiys kiinnostaa nuoria, ja teiniäitiydestä on ainakin Vaasassa kehittynyt jopa buumi parin viime vuoden aikana.

– Halutaan pois kotoa, joskus syy voi olla että halutaan pitää poikaystävä, tai sitten poikaystävä on painostanut seksiin, luettelee mahdollisia syitä Kiikku-vauvaperhetyöntekijä Helena Pesonen Vaasasta.

Lastensuojelusta kerrotaan, että parin viime vuoden aikana teiniäitiys on Vaasassa noussut trendiksi. Lastensuojelun johtaja Hilkka Sundqvist arvelee, että julkisuus ruokkii ilmiötä. Vastaavia "buumeja" on esiintynyt kuitenkin myös aiemmin, ennen nettiaikaa.

Myös Laura on pitänyt omaa blogia, tosin viime aikoina päivittäminen on vähän jäänyt.

– Teiniäitiys on valitettavasti muodissa, sen huomaa netin kautta. On älyttömästi teiniäitiblogeja, löytyy nettisivuja. Multakin on kysytty, että hei mä oon 12 ja raskaana, mitä mä teen? Laura kertoo.

Oma äitisuhde tärkeä

Helena Pesosen mukaan suhde omaan äitiin nousee pinnalle erityisesti nuorilla äideillä.

– Raskaaksi tullessa nousee pintaan tunteet millainen oma äiti on ollut ja miten minua on äiditty. Jos siellä on paljon puutteita, traumoja, niin kaikki ne aktivoituu hormonien vaikutuksesta. Jos on tullut hyvin äidityksi niin silloin on hyvät edellytykset kohdata omat tunteet ja hoitaa lasta hyvin, Pesonen kertoo.

On tullut vähän ähäkuttiolo, että kyllä me pärjätään ja pystytään ottamaan vastuu lapsesta.

Laura Tarkiainen

Pesonen painottaa, että kun äiti saa hyvin nuorena lapsen, tuolloin on kesken kaksi tärkeää kehitysvaihetta: äidin kasvu aikuiseksi ja lapsen kasvu. Ihmisen aivot kehittyvät aina 25-vuotiaaksi asti.

– Samaan aikaan pitäisi itse kasvaa aikuiseksi, osata ottaa vastuuta omasta elämästä ja samaan aikaan olla äitinä sille pienelle, niin kyllähän se kohtuullisen vaativa tilanne nuorelle naiselle on.

Kätilön opinnot haaveena

Lauran perhe on tällä hetkellä toimeentulotuen piirissä, sillä pelkillä Kelan tuilla ei kovin pitkälle pötki. Toimeentulo on välillä tiukkaa. Tästä ja monesta muusta syystäkin Laura kehottaa teini-ikäisiä miettimään tarkoin vauvahaaveitaan.

– Kyllä mä sanon, että ei saisi asua vanhempien nurkissa, mielellään olisi parisuhde ja oma koti, ja opiskelut pois alta. Jokainen tekee omat valintansa ja miettii kannattaako, Laura toteaa. Helena Pesonen on samoilla linjoilla.

– Oikeasti toivoisin, että nuoret naiset harkitsisivat todella tarkkaan. Tiedän nuoria äitejä jotka suoriutuu äidin roolista todella loistavasti mutta sitten valitettavasti tiedän toisenlaisiakin tapauksia jotka kaikesta avusta huolimatta eivät ole kyenneet sitä äidin roolia täyttämään, Pesonen kertoo.

Lauran haaveena on peruskoulun jälkeen lukea itsensä lähihoitajaksi ja sitten kätilöksi. Hänen uskonsa tulevaisuuteen on vahva.

– Suoraan ei ole kukaan sanonut, mutta on tullut kaikennäköistä vihjailua että niin kuin ei pärjättäisi. On tullut vähän ähäkuttiolo, että kyllä me pärjätään ja pystytään ottamaan vastuu lapsesta, Laura iloitsee.