Pyhäjoen kunnanjohtaja: "Fennovoimalla riittää vielä tekemistä"

Matti Sorosen mukaan ydinvoimayhtiön pitää vielä paiskia töitä uusien omistajien saamiseksi, ennen kuin se pääsee allekirjoittamaan Pyhäjoen ydinvoimalan laitossopimusta. Neljännes Fennovoiman omistajista on päättänyt luopua ydinvoimalahankkeesta.

Kotimaa
Matti Soronen
Yle

Fennovoima julkaisi torstaina tuoreimmat tietonsa omistuspohjastaan. Voimaosakeyhtiö SF:n 60 omistajasta 45 on päättänyt jatkaa Pyhäjoen voimalahankkeesta ja 15 puolestaan luopuu siitä. Luopujien joukossa on muun muassa useita lappilaisia energiayhtiöitä sekä Boliden Kokkola.

Voimaosakeyhtiö SF omistaa tällä hetkellä koko Fennovoiman.

Helsingistä tavoitettu Pyhäjoen kunnanjohtaja Matti Soronen suhtautui Fennovoiman omistajatietoihin maltillisesti. Soronen oli aiemmin päivällä tapaamassa ydinvoimayhtiön johtoa ja aikoi osallistua samalla reissulla etelässä järjestettävään ydinvoima-aiheiseen seminaariin.

- Kyllähän se siltä kuulostaa, että yhtiön pitää vielä tehdä töitä, ennen kuin se pääsee allekirjoittamaan laitossopimusta, Soronen kommentoi.

Vetäytymiset eivät yllättäneet

Pyhäjoen kunnanjohtaja ei yllättynyt siitä, että neljännes Fennovoiman osakkaista päätti luopua ydinvoimahankkeesta.

- Kyllähän tässä matkan varrella ehti jo sellaista tietoa tulla, että tässä vaiheessa niitä irtaantumisia tapahtuu, Matti Soronen miettii, mutta toteaa samalla, että torstain uutiset olivat kuitenkin samalla selkeä merkki projektin eteenpäin menemisestä.

Hankkeessa nyt jatkavat omistajat ovat varanneet hieman yli puolet Pyhäjoelle suunnitellun ydinvoimalan tuotannosta, ja 34 prosenttia on suunniteltu venäläiselle Rosatomille, jonka kanssa Fennovoiman on tarkoitus allekirjoittaa laitostoimitussopimus vielä tämän vuoden aikana. Auki jää tällä erää vajaan 16 prosentin omistusosuus.

Fennovoiman mukaan Voimaosakeyhtiö SF:n sisällä tehdään lähiviikkojen ja kuukausien aikana tarvittavia omistusjärjestelyjä. Voimaosakeyhtiö aikoo kartoittaa myös mahdollisten uusien omistajien ottamista mukaan hankkeeseen.